Article_Top_970x250

Jablaničanin i Livnjak ''upravljaju'' Bayernom

Salihamidžić i Kovač

Jablaničanin i Livnjak ''upravljaju'' Bayernom

tra 16, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Jako smo sretni što možemo predstaviti Niku kao našeg novog trenera. Niko je bio igrač u Bayernu i jako dobro pozna naš karakter, strukturu i DNK kluba. Uvjereni smo kako je Kovač pravi trener za budućnost ovog kluba - rekao je Salihamidžić.

Najprije je krajem srpnja 2017. godine kao bomba odjeknula vijest da je legendarni Jablaničanin Hasan Salihamidžić imenovan za novog sportskog direktora jednog od najslavnijih sportskih kolektiva na svijetu – Bayern iz Munchena, piše Dnevni avaz.

 

Sličan put

Popularni Braco objeručke je prihvatio izazov, odmah se uhvatio posla, sve je posložio na svoje mjesto, a munchenski div na dobrom je putu da osvoji trostruku krunu.

Već je Bayern uspio obraniti titulu u domaćoj Bundesligi, a igrat će i u polufinalu njemačkog Kupa i Lige prvaka. No, Salihamidžić je uvelike počeo kovati planove za budućnost pa je tako nasljednika trenere Juppa Heynckesa pronašao u “zemljaku” Niki Kovaču. Naime, Kovač je rođen u Berlinu, ali je podrijetlom Livnjak. Kovač će na klupu Bayerna zvanično sjesti 1.srpnja 2018. godine.

 - Jako smo sretni što možemo predstaviti Niku kao našeg novog trenera. Niko je bio igrač u Bayernu i jako dobro pozna naš karakter, strukturu i DNK kluba. Uvjereni smo kako je Kovač pravi trener za budućnost ovog kluba - rekao je Salihamidžić.

Niko je šest godina stariji od čovjeka koji će mu biti nadređen, a obojica su imala sličan igrački put.

I Hasan i Niko ime su stvorili u HSV-u, nakon čega su dostigli vrhunac u njemačkom nogometu, kad su dobili poziv Bajerna. Salihamidžić je ostavio daleko dublji trag, jer je tamo igrao devet godina, dok se Kovač u Minhenu zadržao samo dvije. Ali, u tom periodu (2001 - 2003) bio je suigrač čovjeka s kojim je sada dogovarao preuzimanje klupe Bayerna.

 

Kreće po Džeku

Dakle, Hasan je već početkom svog mandata doveo jednog “zemljaka”, a sada namjerava krenuti i po drugog, ali mnogo poznatijeg.

Naime, kako pišu njemački mediji, Bayern u Edinu Džeki vidi idealnu zamjenu za Roberta Lewandowskog, koji će ovog ljeta, najvjerojatnije, napustiti ekipu munchenskog diva

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250