Article_Top_970x250

Izvješće ´Politica´: Balkanski lideri izludili Merkel i Macrona na summitu u Berlinu

macron urlao na haradinaja

Izvješće ´Politica´: Balkanski lideri izludili Merkel i Macrona na summitu u Berlinu

svibnja 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Profimedia

Umjesto da se napokon nešto pomaklo s mrtve točke, na summitu su još više istaknute podjele ne samo između Kosova i Srbije već i između Pariza i Berlina

Dijalog između Beograda i Prištine doveo je do ruba živaca francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je doslovno poludio nakon što je satima pokušavao nagovoriti kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da prihvati kompromis kako bi ublažio pogoršanje spora između Kosova i Srbije.

“Niste u poziciji da išta tražite”, poručio je oštro francuski predsjednik Haradinaju.

Emmanuel Macronu u Berlinu je skupa s njemačkom kancelarkom Angelom Merkelvodio summit lidera zapadnog Balkana kojem je u cilju bilo pokretanje pregovora između Beograda i Prištine.

Frustrirani neuspjehom EU da se postigne dogovor te da se ublaže tenzije, Merkel i Macron odlučili su uzeti stvar u svoje ruke no do kraja summita, koji je završen u ranim jutarnjim satima, vjerojatno su poželjeli da nisu, prenosi Politico.

Istaknute podjele

Umjesto da se napokon nešto pomaklo s mrtve točke, na summitu su još više istaknute podjele ne samo između Kosova i Srbije već i između Pariza i Berlina.

Iako su na sastanku bili lideri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije te se trebalo provući i pitanje namjera zamalja iz regije da se priključe EU, ubrzo je bilo jasno kako će se kompletan sastanak vrtiti oko Srbije i Kosova, a dočekale su ih kritike i da su Berlin i Pariz samo pogoršali situaciju.

Merkel i Macron, shvativši da neće doći do očekivanog rezultata, na kraju su prekinuli sastanak.

Kasnije je objavljena zajednička francusko-njemačka izjava u kojoj je rečeno kako su se Srbija i Kosovo složili da rade “konstruktivno” na normalizaciji svojih odnosa.

‘Ne želim čekati 20 godina’

Većina koja je prisustvovala pregovorima smatra kako bi Beograd priznao Kosovo samo u situaciji u kojoj bi dobio za to ‘glavnu nagradu’, a to je članstvo u EU.

Merkel je pokušala razgovarati s Haradinajem o važnosti kompromisa u europskoj politici te strpljenju, a spomenula je i primjer ponovnog ujedinjenja Njemačke za koje je malo tko mislio da može uspjeti u godinama prije pada Berlinskog zida.

“Ne želim čekati 20 godina”, odlučno je odgovorio Haradinaj.

Vučić opravdano pesimističan

Pesimizam predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prije summita vođa Zapadnog Balkana u Berlinu očito je bio opravdan. Njegova poruka uoči sastanka bila je da će Beograd dijalog s Prištinom nastaviti tek kad kosovske vlasti ukinu carinske pristojbe na robu iz Srbije.

Vučić je tada ponovio svoje ranije stajalište da se do rješenja za Kosovo mora doći kompromisom te da je Srbija protiv prekrajanja granica.

“Ako nitko neće kompromis i misli da će doći do rješenja tako što će pritisnuti Srbiju – taj film nećete gledati”, poručio je Vučić, istaknuvši kako njegova očekivanja “ipak nisu prevelika”.

Dnevnik.ba