Article_Top_970x250

Izložba 'Duvanjski praslon-div iz pretpovijesti' u petak u Tomislavgradu

kultura

Izložba 'Duvanjski praslon-div iz pretpovijesti' u petak u Tomislavgradu

srp 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U okviru programa proslave Dana sv. Nikole Tavelića u petak, 12. srpnja, u dvorani Franjevačkoga muzeja u Tomislavgradu bit će otvorena izložba "Duvanjski praslon – div iz pretpovijesti" na kojoj će prvi put biti prikazani rezultati dosadašnjih istraživanja ostataka praslona pronađenih u kamenolomu u Cebari u kolovozu 2011. godine.

Tom prigodom predavanja će održati dr. sc. Hazim Hrvatović (Federalni zavod za geologiju), dr. sc. Jadranka Mauch-Lenardić (Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti) i dr. sc. Ljerka Marjanac (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara).

Naime, na lokalitetu kamenoloma Cebara kod Tomislavgrada u travnju 2013. godine izvršena su prva službena istraživanja vezana za pronalazak ostataka praslona iz roda Gomphotherium.

Uz tada formirano općinsko povjerenstvo za znanstveno ispitivanje kostura, istraživanju se pridružilo više stručnih osoba iz BiH, Hrvatske i Austrije, prenosi Fena.

Nakon prvih iskopavanja i istraživanja na mjestu gdje su pronađeni uzorci kostura, profesor s Prirodoslovnog muzeja u Beču Oleg Mandić tada je istaknuo važnost ovog lokaliteta čime je o ovom važnom otkriću kontaktirao s mnogo svojih kolega s ciljem nastavka istraživanja spomenutog lokaliteta gdje im je primarno bilo istražiti nalaze kostiju koji se nalaze posvuda, a relativno su rijetki, tako da su paleontološki još zanimljiviji.

Paleontolozi iz Zagreba i Beča potvrdili su da se radi o kosturu praslona "gomphotheriuma", koji je izumro prije 20-ak milijuna godina. 

Kako su tada kazali, na svijetu postoji tek pet takvih nalazišta u Aziji i Americi, te jedno u Europi, kraj Munchena. Taj praslon mogao je narasti do tri metra visine i osam dužine, a osobitost ovog nalazišta u Tomislavgradu je i u tome što su pronađene kosti praslona triju naraštaja - starijeg, mlađeg i najmlađeg.

Dnevnik.ba

Tagovi: