Article_Top_970x250

Izetbegović: Ako Srbi izađu iz institucija, svi će osjećati posljedice

podnesen zahtjev za revizijom

Izetbegović: Ako Srbi izađu iz institucija, svi će osjećati posljedice

velj 23, 2017

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je nakon današnje propale sjednice Predsjedništva izjavio kako je zahtjev za revizijom presude Međunarodnoga suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid upućen temeljem odluke predsjedništva iz 1994. godine.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je nakon današnje propale sjednice Predsjedništva izjavio kako je zahtjev za revizijom presude Međunarodnoga suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid upućen temeljem odluke predsjedništva iz 1994. godine.

Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić je bio sazvao sjednicu Predsjedništva na kojoj je predlagao da se ponovno usvaja odluka podnošenju zahtjeva za revizijom. Izetbegović je to odbio jer, kako tvrdi, Ivanićeva odluka nije prošla potrebne procedure. Sjednica je stoga prekinuta.

„Sjednicu Predsjedništva BiH smo napustili gospodin Čović i ja. Razlozi zbog kojih sam je napustio je što (Ivanićev prijedlog) nije pripremljen u skladu s Poslovnikom o radu Predsjedništva. Odluka koju je predlagao Ivanić nije bila pripremljena i da smo glasali o njoj izazvala bi pravnu koliziju i konfuziju“, rekao je Izetbegović te dodao kako je Čović sjednicu napustio kako ne bi došlo do preglasavanja u Predsjedništvu.

„Ivanićevom odlukom je predloženo da BiH podnese zahtjev za revizijom presude suda pravde u Haagu u slučaju BiH protiv Srbije. Te odluke su već bile donesene i nije bilo potrebe da se ponovno donose. Jedina pravno zasnovana odluka o kojoj smo se mogli izjašnjavati bila bi ona kojom se eventualno oduzimaju ili ograničavaju nadležnosti bh. agentu pred tim sudom“, rekao je Izetbegović.

Istaknuo je kako se pokušava stvoriti slika da reviziju pokreću samo Bošnjaci. To, veli nije točno.

„Revizija je dio procesa pokrenutog prije 23 godine, agent je imenovan prije 15 godina. Te odluke su i dalje na snazi i dok se ne promijene one su na snazi. Od Bošnjaka se očekivalo da aktivno sudjelujemo u zaustavljanju procesa revizije. Na to nismo htjeli pristati. Zato smo optuženi za izazivanje krize u BiH i regiji. To je klasična zamjena teza. Krizu su izazvali oni koji su počinili zločine u BiH, koji su počinili genocid i genocid negiraju. Revizija se odnosi na utvrđivanje istine o događajima koji su se dogodili prije dva desetljeća i za koje odgovornost snosi tadašnji Miloševićev režim“, izjavio je Izetbegović.

Kaže kako ga zbog toga čudi solidariziranje sadašnjih vlasti Srbije i Republike Srpske s onima na koje se proces zaista odnosi.

„Čemu bježanje od istine i zašto izazivati krize u strahu od istine koju utvrđuje nepristrani međunarodni sud“, rekao je.

Eventualnim izlaskom srpskih predstavnika iz vlasti, istaknuo je, utjecat će se na sve narode i građane BiH.

„Svoje kolege u koaliciji pozivam da to ne čine. Trebamo prihvatiti odluke suda ma kakve one bile. Istrajat ću na pravu BiH da traži pravdu i istinu pred domaćim i stranim sudovima. To je rizičan ali jedini ispravan put. Samo tako možemo graditi bolje odnose među državama i narodima na Balkanu“, rekao je bošnjački član Predsjedništva i predsjednik SDA.

Također, rekao je kako smatra da je na putu istine i pravde te kako on neće izazivati krizu.

„Ako se desi, nju će drugi izazivati. Da su na mome mjestu drugi, oni bi isto postupili pa i Ivanić. Desio se genocid, desilo se svašta, a to nisu uradili ni BiH ni Bošnjac“, izjavio je.

Naveo je i kako ovi potezi nemaju veze s padom njegove popularnosti.

„Ovo nema veze s mojom popularnošću ni u stranci ni u narodu. Šta će mi popularnost. Ne planiram se više kandidirati. Mandat mi završava za godinu i pol dana. Deset godina se sa zahtjevom za revizijom čekalo jer smo čekali da se završi krunski proces a to je onaj Ratku Mladiću“, rekao je Izetbegović.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250