StoryEditor

Izaslanica premijera Plenkovića: Bugojno je po stradanju za Hrvate u BiH Vukovar

Piše D  /  27.07.2021., 04:07h

Polaganjem vijenaca na središnjem spomen obilježju poginulim Hrvatima na katoličkom groblju te misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Ante u Bugojnu, u utorak je obilježena 28. godišnjica stradanja oko 300 Hrvata i progona skoro 16 tisuća, prenosi Hina.

Žana Ćorić iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH koja je na obljetnici bila izaslanica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića izjavila je kako je dolaskom u Bugojno željela iskazati pijetet prema žrtvama.

"Dirljivo je uvijek doći ovdje kada se obilježava spomen na žrtve Bugojna koji za bosanskohercegovačke Hrvate po stradanju predstavlja Vukovar u simboličkom smislu", rekla je Ćorić.

Izrazila je očekivanja da se rasvijetli sudbina još uvijek 15 nestalih najviših vojnih i političkih dužnosnika Hrvata iz BiH za čijim se tijelima odnedavno ponovno traga na lokaciji Tvrdulje na uzvisini Ravno Rostovo.

Ti su Hrvati bili zarobljeni i zatočeni u logoru u ljeto 1993., gdje ih je zabilježio Međunarodni odbor Crvenog križa.

Kasnije su odvedeni u bazu mudžahedina, boraca iz Islamskih zemalja iz svijeta na lokaciji Rostova, gdje su prema iskazima svjedoka mučeni i najvjerojatnije ubijeni. Protekle godine su pronađena tijela četvorice nestalih Hrvata.

Prošloga tjedna su predsjedniku Općinskog vijeća Miroslavu Zeliću, koji je i sam bio logoraš, upućene prijetnje smrću nakon najave obilježavanja obljetnice stradanja Hrvata u Bugojnu, te početka iskapanja u potrazi za tijelima nestalih Hrvata.

"Ono što mi tražimo sve ove godine jest da svaka žrtva bude jednaka, svaki zločin procesuiran", rekla je predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna Dijana Strujić.

Njezin suprug Mihovil Strujić je među nestalima za čijim se tijelima još uvijek traga, 28 godina od zločina.

Dnevnik.ba

25. rujan 2021 12:35