Article_Top_970x250

Ivica Zubac drugi najbolji 'šuter' u NBA ligi

hrvatski centar

Ivica Zubac drugi najbolji 'šuter' u NBA ligi

svibnja 12, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/Guliver

Ivica Zubac cijelu je sezonu jedan od najboljih igrača NBA lige po postotku šuta, a sad je za to konačno dobio i službenu potvrdu.

Na službenoj stranici NBA lige njegovo je ime napokon na drugom mjestu te liste sa 65%, odmah iza Francuza Rudyja Goberta. Suigrač Bojana Bogdanovića iz Utah Jazza vodeći je sa 67.5%.

Zubac je tijekom cijele sezone na sličnom postotku ubačaja iz igre, ali kako je u prvom dijelu sezone ulazio s klupe i imao vrlo limitiranu napadačku ulogu, nije imao dovoljan broj pokušaja da bi ga NBA smatrala dovoljnim uzorkom za uvrštenje na popis, prenosi Index.

Od ozljede Sergea Ibake Zubac je postao starter, a u tih 30 utakmica u prosjeku igra sedam minuta više nego u prethodnih 39 te upućuje oko dva šuta više na utakmici. Na razini cijele sezone imao je 389 pokušaja, a 253 su bila uspješna.

Naravno, ovom listom dominiraju centri poput Zupca, koji praktički ni ne šutiraju trice, nego ordiniraju u reketu i uglavnom završavaju polaganjima i zakucavanjima, poput ovog sinoćnjeg protiv Toronta na fantastičnu asistenciju Rajona Ronda.

No to nipošto ne umanjuje vrijednost Zupčevih brojki jer je takvih igrača i dalje dosta, a samo je jedan u cijeloj ligi učinkovitiji od njega. Štoviše, to naglašava njegovu sposobnost pravovremenih ulazaka u rupe u protivničkim obranama te pospremanja otpadaka nakon promašaja suigrača.

Gobert je, baš kao i Zubac, u cijeloj sezoni šutnuo samo tri trice te ih, baš kao i Zubac, sve tri promašio. Među najboljih deset samo Zion Williamson ima više od 0.5 ispaljenih trica po utakmici (10/34 u 61 nastupu).

Ibaka bi se uskoro trebao vratiti, ali trener Tyronn Lue više je puta ponovio da će Zubac ostati startni centar Clippersa u doigravanju.

Dnevnik.ba