Article_Top_970x250

Ivan Ćubela najmlađi predavač na Svjetskom Politološkom Kongresu (IPSA) u Sarajevu

o federalizmu i konsocijaciji

Ivan Ćubela najmlađi predavač na Svjetskom Politološkom Kongresu (IPSA) u Sarajevu

lip 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Federalizam i konsocijacija u četiri dana su bila najvažnija znanstvena tema u našoj zemlji, a prošli su ispod svakog medijskog radara

Fakultet političkih znanosti u Sarajevu domaćin je konferencije Svjetskog Politološkog Kongresa (IPSA) na temu „Diversity and Democratic Governance: Legacies of the Past, Present Challenges and Future Directions“.

U četiri dana koliko traje konferencija, Sarajevo je domaćin preko 200 najpoznatijih znanstvenika iz oblasti politologije i drugih srodnih disciplina iz svih dijelova svijeta (SAD, Velika Britanija, Irska, Belgija, Japan, Njemačka, Rusija, Australija, Švicarska, Austrija, Pakistan, Portugal i dr.),

Teme ovogodišnje konferencije usmjerene su na znanstveni pristup i metode koje trebaju premostiti unutarnje razlike u podijeljenim društvima te doprinijeti razvoju demokracije i demokratskog ustroja države. Domaćin i suorganizator IPSA konferencije bio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Konferenciju su svečano otvorili rektor sarajevskog Univerziteta, Rifat Škrijelj i gradonačelnik Grada Sarajeva, Abdulah Skaka.

Najmlađi predavač na konferenciji Svjetskog Politološkog Kongresa je Ivan Ćubela, asistent na Studiju politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koji je skupa s kolegama sa Studija politologije, prof. Gordanom Iličić i v. asist. Ivanom Vukadinom, napisao znanstveni rad na temu: „Second Chamber Role in Political System in BiH“ (Uloga drugog doma u političkom sustavu BiH).

„Biti gost i najmlađi predavač u elitnom znanstvenom društvu svjetskih politologa je iznimna stvar i poseban osjećaj koji jedan mladi znanstvenik može u ovim godinama dosegnuti. Sama činjenica da se ovakav događaj odvija u Sarajevu velika je stvar i za ovu zemlju, ali i za dodatni znanstveni razvoj političke znanosti. Upravo tema održavanja ovog Kongresa zapravo je gorući i politički i institucionalni problem u ovoj zemlji nakon posljednjih Općih izbora, ali i čitavog razdoblja postdaytonske Bosne i Hercegovine. Htio sam izložiti ključne probleme na svim razinama u našoj zemlji pred svjetskim znanstvenicima koji tu vrstu problema itekako dobro razumiju. Nastojao sam prije svega ukazati na probleme u načinu funkcioniranja drugog doma, na državnoj a posebno na federalnoj razini. Naravno, posebno je zanimljivo bilo kada sam se dotaknuo fenomena „Komšić“. Internacionalizacija ovih pitanja u svjetskim znanstvenim okvirima je prijeko potreban korak.  Drago mi je da su upravo glavni postulati mog znanstvenog istraživanja, a to su federalizam i konsocijacijska demokracija posljednjih dana bili u fokusu svjetske politološke znanosti, i to upravo u Sarajevu, koje te teme posljednjih godina nažalost izbjegava staviti u fokus, pa je tako i ovaj Svjetski Politološki Kongres prošao ispod svih medijskih radara. Primjenom preporuka sa ovog Kongresa, uvjeren sam da krucijalni politički i institucionalni problemi na svim razinama mogu biti riješeni u jako kratkom razdoblju“.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250