Article_Top_970x250

Iran poručio: "Podižemo razinu obogaćivanja uranija"

Možda je ovo okidač novog rata

Iran poručio: "Podižemo razinu obogaćivanja uranija"

srp 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Tenzije između Teherana i Washingtona postoje od prošle godine kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio napustiti nuklearni sporazum i ponovno nametnuti sankcije koje su ukinute u zamjenu za to da Teheran smanji svoj nuklearni program.

Iran će u nedjelju objaviti da će podići razinu obogaćivanja uranija na 5 posto, što je iznad limita koji je postavljen u nuklearnom sporazumu iz 2015. sklopljenom sa šest velikih sila, rekao je iranski dužnosnik za Reuters.

"Glavna objava sutra bit će podizanje razine obogaćivanja na 5 posto s 3,67 posto kako je bilo dogovoreno u okviru sporazuma", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Iranska poluslužbena agencija Fars objavila je ranije da će iranski pregovarač za nuklearna pitanja Abas Arakči objaviti u nedjelju na konferenciji za novinare nova odstupanja od nuklearnog sporazuma. 

Tenzije između Teherana i Washingtona postoje od prošle godine kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio napustiti nuklearni sporazum i ponovno nametnuti sankcije koje su ukinute u zamjenu za to da Teheran smanji svoj nuklearni program.

Po tom dogovoru Iran je mogao obogaćivati uranij do 3,67 posto, što je daleko ispod 20 posto koliko je dostizao prije nego što je postignut sporazum.

Reagirajući na američke sankcije koje snažno pogađaju njegov izvor prihoda od izvoza sirove nafte, Iran je u svibnju objavio da će postupno odustajati od obveza iz sporazuma.

Dnevnik.ba

Tagovi: