Article_Top_970x250

Inzko se požalio Lajčaku da je napredak usporen i da su problem oni koji žele mijenjati stanje

Proturječni OHR

Inzko se požalio Lajčaku da je napredak usporen i da su problem oni koji žele mijenjati stanje

stu 09, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Miroslav Lajčak i Valentin Inzko

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ocijenio je jučer u New Yorku, tijekom susreta s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Miroslavom Lajčákom, da je napredak u ekonomskim i političkim reformama u BiH znatno usporen.

Razgovarajući o situaciji u Bosni i Hercegovini, Inzko je napomenuo da su se svi lideri u BiH obavezali da će biti predani zajedničkoj viziji EU integracija, te da će raditi na postizanju statusa zemlje-kandidata za članstvo u Europskoj uniji što je prije moguće.

- Međutim, napredak je znatno usporen, a nacionalizam koji sije razdor, te učestala osporavanja Mirovnog sporazuma i institucionalnog ustrojstva koje je taj sporazum uspostavio, prijete da odvedu zemlju u pogrešnom smjeru - stava je Inzko.

Podsjetio je i na zabrinjavajući trend nepoštivanja vladavine prava, kao i neophodnost rješavanja problema korupcije i nepotizma.

- Zbog tih problema toliko mladih ljudi bira da napusti BiH i traži bolji život negdje drugo. Međunarodna zajednica treba da se snažnije angažira, posebno kada je u pitanju vladavina prava, a naročito u borbi protiv korupcije - mišljenja je.

Visoki predstavnik čestitao je Lajčáku na izboru za predsjednika Generalne skupštine te mu je zahvalio na stalnom doprinosu euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250