Article_Top_970x250

Indija razmatra uvođenje "masnog poreza" na junk food

INDUSTRIJA HRANE I PIĆA GA ZAUSTAVLJA

Indija razmatra uvođenje "masnog poreza" na junk food

ožu 19, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Tijekom sljedećeg mjeseca, Reuters je izvjestio da će Indija predstaviti nacrt  pravila koja će prisiliti proizvođače da prikažu točnu količinu masnoće, šećera i soli na ambalažama određenog proizvoda. No, indijska vlada može otići i korak dalje i uvesti "masni porez" na nezdravu hranu kako bi obeshrabrili potrošnju iste

Povećano bogatstvo čini se da dolazi sa proširenim strukovima u Indiji, a najveća svjetska demokracija želi nešto poduzeti u vezi toga. 

Tijekom sljedećeg mjeseca, Reuters je izvjestio da će Indija predstaviti nacrt  pravila koja će prisiliti proizvođače da prikažu točnu količinu masnoće, šećera i soli na ambalažama određenog proizvoda. No, indijska vlada može otići i korak dalje i uvesti "masni porez" na nezdravu hranu kako bi obeshrabrili potrošnju iste. 

Naravno, najveći svjetski proizvođači hrane i pića su izrazili duboku zabrinutost zobg mogućnosti poduzimanja takveih mjera. Industrije bezalkoholnih pića i pakirane hrane u Indiji vrijede skoro 60 millijardi dolara, a stručnjaci procjenuju da će sektori za proizvodnju gaziraniih pića i pakirane hrane porasti za 3.7 do 8 posto godišnje. 

Ako pojačani propisi stupe na snagu, najviše će bitI pogođeni ti sektori.  To pomaže objasniti  zašto su se giganti hrane i pića poput PepsiCo i Nestle se susreli sa trgovinskim skupinama u proteklin nekoliko tjedana kako bi lobirali protiv propisa, i zašto su neki kategorizirali porez kao da on ima više veze sa ekonomskim protekcionizom nego sa javnim zdravljem. 

Na primjer, restorani poput McDonald'sa i Domino-a će se susresti sa 14.5 posto poreza na njihove proizvode, dok autohtona firma koja poslužuje istu vrstu visoko masnih namirnica neće.

"To znači da su veći igrači nerzvoni," rekao je industrski rukovoditelj Reutersu. Pojedinac je tu raspravu o "junk foodu" u Indiji nazvao diskriminirajućom i neznanstvenom. 

Ukoliko premijer Narendra Modi provede prijedlog, kojeg je jedanaesto-člani panel birokrata njemu predstavio, indijska vlada kaže da planira preusmjeriti dodatni prihod nacionalnom zdravstvenom proračunu, koji u ovom trenutku obuhvaća samo 1,16 posto indijskog BDPa.

Postojeće statistike pomoći će objasniti nedavno naglašavanje Inidijnog na prioritiziranja javnog zdravstva. Prema medicinskom časopisu The Lancet, Indija ima jednu od najviših stopa pretilosti u svijetu, te se broj bolesnika s dijabetesom udvostručio u tek nešto više od deset godina. Nedavnom izvješće svjetske zdravstvene organizacije  je pokazalo da je 22 posto djece u Indiji pretilo. 

Ipak, žiri je još uvijek na djelotvornosti porezne.  Kada su drugi narodi pokušali provesti sličan porez, kao što je Danska 2011. godine, oni koji su htjeli izbjeći porez jednostavnije su kupovali jeftinije (i nezdravije) opcije. 

A. K. / Dnevnik.ba 

Article_Bottom_970x250