Article_Top_970x250

HSPF stao u obranu Glorije Lujanović: Pozivamo institucije da istraže slučaj

POTPORA HSPF-A

HSPF stao u obranu Glorije Lujanović: Pozivamo institucije da istraže slučaj

kol 21, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon govora mržnje i prijetnji upućenih novinarki portala Dnevnik.ba, Gloriji Lujanović, iz Udruge Hrvatski studentski politološki forum kazali su nam kako osuđuju ovakav govor mržnje i prijetnje, a nadležne institucije pozvali su da istraže slučaj. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Smatramo da su posljednji izljevi govora mržnje i prijetnji novinarki Gloriji Lujanović zapravo samo eskalacija svih diskriminatorskih praksi i huškačke retorike koje su usmjerene protiv Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Ovog puta se to nažalost dogodilo u obliku vrijeđanja i prijetnji što je apsolutno nedopustiva razina diskursa koja nije imanentna civiliziranom društvu.

Znakovito je da su, po svemu sudeći, komentari dolazili od strane simpatizera Građanskog saveza što nije nimalo začuđujuće. Naime, za čelne ljude GS-a govor mržnje nije nepoznanica već retorika kojom se svakodnevno služe, stoga je prirodno da je takvu retoriku poprimila i njihova biračka baza.

Šalje se poruka da postoje „zabranjene zone“ u koje novinari i aktivisti ne bi smjeli zalaziti, međutim u zdravom demokratskom društvu ne bi trebalo biti „svetih krava“. Ukoliko je gđa. Lujanović iznosila neistine ili na neki način uvrijedila bilo koga, primjereno bi bilo suprotstaviti se argumentima, a nikako govorom mržnje.

Nevjerojatno je da su OHR i nadležne institucije toliko uspavane da se GS uspio etablirati kao generator netrpeljivosti, netolerancije i mržnje uopće, unoseći dodatan nemir u ionako turbulentno razdoblje u BiH.

Ovakve prakse zasigurno ne pridonose suživotu, relaksaciji odnosa i miru u zemlji, stoga oštro osuđujemo ove zloslutne prijetnje, a OHR i nadležne institucije pozivamo da se probude i konačno počnu raditi svoj posao.

I. C. / Dnevnik.ba