Article_Top_970x250

Hrvatski izbornik: "O strancima odlučujem ja! Hrvati bi trebali igrati za Hrvatsku, Turci za Tursku!""

veljko mršić

Hrvatski izbornik: "O strancima odlučujem ja! Hrvati bi trebali igrati za Hrvatsku, Turci za Tursku!""

ruj 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Shane Larkin, jedan od najboljih igrača Eurolige prošle sezone, ovog je vikenda malo razdrmao učmalost hrvatske košarkaške stvarnosti izjavom da ne bi imao ništa protiv igranja za hrvatsku reprezentaciju.

Radi se o 26-godišnjem Amerikancu koji igra na poziciji razigravača, vječno deficitarnoj u Hrvatskoj, a našu košarku poznaje kao bivši suigrač Bojana Bogdanovića u Brooklyn Netsima te aktualni Krune Simona u turskom Efesu.

Baš je u razgovoru Simona i Larkina za ručkom prošlog tjedna u Zadru, gdje je njihov Efes igrao na pripremnom turniru Zadar Basketball Tournament, nastala ideja o suradnji s hrvatskom reprezentacijom, a Amerikanac ju je otkrio u razgovoru za Basketball.hr.

Hrvatskog izbornika Veljka Mršića ta je vijest zatekla.

"To mi je bio prvi glas. Razgovarao sam sa Simonom u četvrtak, a te se teme uopće nismo dotaknuli", rekao nam je Mršić, ali nije htio konkretno govoriti o toj mogućnosti jer nikakvog službenoga kontakta s HKS-om nije bilo, a i svjestan je da su u Savezu trenutačno okrenuti isključivo Hrvatima u hrvatskoj reprezentaciji, o čemu Dino Rađa ima prilično jasan stav.

"Takvo što me ne interesira. Nemam namjeru kupovati rezultat. Hrvati bi trebali igrati za Hrvatsku, Turci za Tursku, a Amerikanci za Ameriku. Zar nije dovoljno to što su klubovi odavno već isprostituirani, u toj mjeri da je to postalo gadljivo? Moramo li uništiti i reprezentaciju?", rekao je Rađa u starom razgovoru za Index.

Zato Mršić ne želi istupati dok u Savezu ne bude jasnog stava oko ovog slučaja, jer jedno je teoretizirati, a drugo na raspolaganju imati konkretnog igrača. i to vrlo visoke klase.

"Zna se hijerarhija u Savezu, ja sam kao izbornik nakon ljeta u izvješću rekao kakvo je trenutačno stanje. Demokratska tijela iznad mene, poput stručnog savjeta i upravnog odbora, trebaju donositi daljnje korake. Ako dođe do potrebe za tim, a zasad je nema, mora se proći procedura", kaže izbornik.

Za Hrvatsku su dosad igrala dva Amerikanca. Dontaye Draper, koji je igrao dvije godine za Cedevitu, bio je na Eurobasketu 2011., 2013. i 2015. U Sloveniji 2013. bio je jedan od ključnih igrača, posebno u četvrtfinalnoj pobjedi protiv Ukrajine koja je Hrvatsku prvi put nakon 1995. uvela u polufinale velikog natjecanja. Dvije godine kasnije bio je ozlijeđen i kao takav poprilično beskoristan.

Dnevnik.ba