Article_Top_970x250

Hrvatska reprezentacija na domaćem terenu po plasman na Olimpijske igre

kvalifikacijski turnir u splitu

Hrvatska reprezentacija na domaćem terenu po plasman na Olimpijske igre

stu 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Getty Images

Svjetska košarkaška federacija objavila je domaćine kvalifikacijskih turnira za Olimpijske igre u Tokiju, a među njima je i Hrvatska, odnosno Split.

Osim Hrvatskoj, FIBA je domaćinstvo turnira dodijelila Srbiji (Beograd), Litvi (Kaunas) i Kanadi (Victoria).

Sva četiri kvalifikacijska turnira održat će se od 23. do 28. lipnja 2020., na njima će sudjelovati po šest reprezentacija, a samo prvoplasirane plasirat će se u Tokio.

Koje će sve reprezentacije stajati na putu Hrvatskoj doznat ćemo nakon ždrijeba 27. studenog u Ženevi.

Osam mjesta na olimpijskom turniru već je popunjeno. Osim domaćina Japana, sedam reprezentacija je nastup izborilo zahvaljujući plasmanu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kini, i to prema kontinentalnom ključu. To su Španjolska, Argentina, Francuska, Australija, SAD, Nigerija i Iran.

Kvalifikacije će igrati Angola, Brazil, Češka, Dominikanska Republika, Grčka, Hrvatska, Italija, Kanada, Kina, Južna Koreja, Litva, Meksiko, Novi Zeland, Njemačka, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Slovenija, Srbija, Tunis, Turska, Urugvaj i Venezuela.

Hrvatska je dvaput sudjelovala na takvim olimpijskim kvalifikacijama i oba puta plasirala na Igre. U Ateni je 2008. održan jedinstveni turnir s kojeg su dalje išle tri reprezentacije, a Hrvatska se kvalificirala bez poraza. Osam godina kasnije istovremeno su se igrala tri turnira, a Hrvatska je osvojila onaj u Torinu pobijedivši domaćina Italiju u finalu nakon produžetka.

U oba je slučaja na samim Olimpijskim igrama, u Pekingu 2008. i Riju 2016., Hrvatska prošla skupinu pa ispala u četvrtfinalu.

Ždrijeb 27. studenog bit će poludirigiran kako bi sva četiri turnira bila podjednako jaka. Izvjesno je da će Hrvatska u skupini biti s još dvije europske reprezentacije, barem jednom američkom, a preostala mjesta trebali bi popuniti predstavnici Afrike i Azije. Sigurno je samo da je hrvatska reprezentacija na putu do Tokija izbjegla ostale domaćine - Srbiju, Litvu i Kanadu - koji ionako spadaju među najjače konkurente, piše index.hr.

Dnevnik.ba