Article_Top_970x250

Hrvatska će odmah na početku Olimpijade igradi protiv Srba ako izbore plasman

košarka

Hrvatska će odmah na početku Olimpijade igradi protiv Srba ako izbore plasman

ožu 01, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Košarkaške reprezentacije Hrvatske i Srbije susrest će se odmah u 1. kolu turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju ako izbore plasman.

Hrvatski košarkaši će u Tokiju igrati u skupini B s Australijom, Nigerijom i pobjednikom kvalifikacijskog turnira u Beogradu, na kojem je najveći favorit reprezentacija Srbije.

Kasnije slijede Nigerija i Australija 

U 1. kolu igrat će pobjednik kvalifikacijskog turnira u Zagrebu, gdje je domaćin Hrvatska, protiv pobjednika turnira iz Beograda. Taj susret zakazan je za 25. srpnja, prenosi Index.

Hrvatska bi u 2. kolu trebala igrati protiv Nigerije (28. srpnja), dok bi je u posljednjem čekala Australija (31. srpnja).

Za Olimpijske igre u Tokiju promijenjen je format natjecanja, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Umjesto dosadašnjeg - u kojem je 12 reprezentacija bilo podijeljeno u dvije skupine po šest, a po četiri najbolje su nastavljale natjecanje u četvrtfinalu po nokaut-sustavu - sada će biti podijeljene u tri skupine po četiri. 

Srbi se prvo bore protiv Dominikanske Republike i Filipina

Prve dvije reprezentacije iz svake od tri skupine plasirat će se u četvrtfinale, a pridružit će im se i dvije najbolje trećeplasirane ekipe. Tim sustavom svaka utakmica grupne faze još više dobiva na važnosti, a za osvajanje olimpijskog odličja sada je potrebno odigrati šest umjesto dosadašnjih osam utakmica.

Hrvatsku reprezentaciju od nastupa u Tokiju dijele Tunis i Brazil kao momčadi s kojima će se susresti u grupnoj fazi kvalifikacijskog turnira u Splitu, a potom i jedna ili dvije reprezentacije iz druge skupine koje bi izabranike Veljka Mršića čekale u potencijalnom polufinalu i finalu, a to su Njemačka, Rusija i Meksiko. Splitski turnir, kao i preostala tri kojima su domaćini Beograd, Kaunas i kanadska Victoria, na rasporedu su od 29. lipnja do 4. srpnja.

Na kvalifikacijskom turniru u Beogradu u skupini A igraju Dominikanska Republika i Filipini, dok su u skupini B Portoriko, Italija i Senegal.