Article_Top_970x250

Hoser  preuzeo župu: "Međugorje je prostor milosti"

Početak službe

Hoser  preuzeo župu: "Međugorje je prostor milosti"

srp 23, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon što ga je 31.svibnja papa Franjo imenovao apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, nadbiskup Henryk Hoser danas je i službeno preuzeo tu dužnost. 

Hoser je u župnoj crkvi u Međugorju predvodio misno slavlje u nazočnosti apostolskog nuncija u BiH Luigija Pezzuta, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr.fra Miljenka Šteke i međugorskog župnika fra Marinka Šakote.

Na početku misnog slavlja, apostolski nuncij pročitao je odredbu  kojom je papa Franjo 31.svibnja imenovao nadbiskupa Henryka Hosera za apostolskog vizitatora, a sa svrhom osiguravanja čvrste i trajne pratnje župne zajednice i vjernika koji hodočaste u Međugorje.

Blagoslovljen boravak u Međugorju Hoseru je zatim zaželio dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

"S dubokom ljubavlju i poštovanjem prihvaćamo Vaš dolazak koji Vam je povjerio rimski prvosvećenik", rekao je na početku obraćanja  provincijal te dodao da ovaj dan ima posebno i povijesno značenje i zbog toga što je po prvi put u Međugorju prisutan apostolski nuncij Pezzuto.

Henryk Hoser u propovijedi je istaknuo da u Međugorje dolaze hodočasnici iz otprilike 80 zemalja svijeta koji imaju čvrstu i odlučnu motivaciju da prijeđu tolike kilometre. Postavio je pitanje zbog čega toliki ljudi svake godine dolaze u Međugorje te ustvrdio da baš ovdje žele susresti Krista.

"Međugorje nam daje vrijeme i prostor božanske milosti, po zagovoru Blažene Djevice Marije koja se ovdje časti nazivom Kraljica mira. Istina je, svijet silno treba mir - mir u srcima, mir u društvu, mir u obitelji, međunarodni mir. To posebno žele građani ove zemlje, silno napaćeni zbog rata na Balkanu", rekao je Hoser.

Istaknuo je da je razumljiva odluka pape da imenuje vizitatora za ovu župu jer je potrebna kontinuirana pratnja onima koji hodočaste u Međugorje, ali i samim župljanima.
Na koncu svoje propovijedi pozvao je na izgradnju mira na svim područjima.

"Promicati mir znači izgrađivati civilizaciju temeljenu na ljubavi, bratstvu, zajedništvu i pravdi. Neka nam svima Gospa bude zaštitnica, kraljica i majka", zaključio je Hoser.

Ana Sušac/Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250