Article_Top_970x250

HNK Mostar s "Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja" gostuje u Žepču

HRVATSKO PROLJEĆE SREDIŠNJE BOSNE

HNK Mostar s "Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja" gostuje u Žepču

lip 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predstava "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" u režiji Ivana Lea Leme, jednog od najboljih hrvatskih redatelja mlađe generacije gostuje u Žepču u okviru festivala "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne". 

Hrvatsko narodno kazalište Mostar s predstavom "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" gostuje u Žepču u okviru Hrvatskog proljeća Središnje Bosne. "Hamlet iz Mrduše Donje" bit će odigran u nedjelju, 17. lipnja s početkom u 20 sati u Domu kulture u Žepču, a ulaz je besplatan. 

Predstava "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" u režiji Ivana Lea Leme, jednog od najboljih hrvatskih redatelja mlađe generacije gostuje u Žepču u okviru festivala "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne". 

Predstava je osvojila nagrade za najbolju mladu glumicu, najbolju mušku ulogu te za  kostime i glazbu na Susretima kazališta  u Brčkom 2017. godine. Robert Pehar osvojio je i nagradu "Mala liska" za najbolju mušku ulogu na Međunarodnom festivalu komedije u Mostaru 2018. godine.  

U predstavi igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Jelena Kordić Kuret, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Mario Bošnjak, Zorislav Galić i članice KUD-a Sveti Ante Cim, Danica Džidić, Stana Šuman i Sofija Vrljić.  

Dramaturg predstave je Dragana Komadina, scenografiju potpisuje Vesna Rezić, kostimografiju Mirjana Zagorec,skladatelj je Zvonimir Dusper- Dus, a koreograf Leo Mujić. 

Iz  programske knjižnice predstave "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" izdvajamo tekst "Svi smo mi sve" redatelja Ivana Lea Leme. 

"Svi smo mi Bukara.
Pokušavamo vladati svijetom oko sebe, a ne vladamo sami sobom. Mitomani. U mraku neznanja, uvjetovani tijelom i umom, poput životinja, žderemo, ločemo, napadamo, branimo se. Zarobljeni u neutaživosti osjetila, gladni slave, moći i priznanja. Narcisoidni. Nesretni. Nesvjesni.

Svi smo mi Joco.
Ljuti na svijet oko sebe, između grada i sela, pogođeni nepravdom, zaključani afektom, željni smo osvete. Dižemo revolucije i oružjem istjerujemo istine. Nabrijani. Nahuškani. Nesretni. Nesvjesni.

Svi smo mi Anđa.
Uokvireni patrijarhalnim naivnostima, odgojeni strahom, pod moralističkim mikroskopom, slomljenog srca, prebijene volje. Živi zakopani. Nesretni. Nesvjesni.

Svi smo mi Učitelj.
U iluziji smo da nas je život bacio na krivo mjesto, u krivo vrijeme. Podcijenjujemo, precijenjujemo, polemiziramo, pozivamo se na citate, mrzimo seljake. Kompliciramo. Brigama zlouporabljavamo maštu. U očaju nam se kamuflirao lažni ego. Na planetu dualnosti, sumnjamo u – biti. Kao da je moguće – ne biti. Nesretni. Nesvjesni.

Svi smo mi babe.
Tračamo, kritiziramo, moraliziramo. Boga se bojimo. Susjeda mrzimo. Vrsta smo koja izumire. U crno zavijeni. Žrtve. Mrtve. Nesretne. Nesvjesne.

Svi smo mi narod.
Izmanipulirani, iznuđeni, pokradeni. Od komunizma do konzumerizma, kupujemo ideale i prodajemo ih kao ideologije. Manipuliramo, iznuđujemo, krademo. Ugurani u tor, etiketirani, klasificirani, polarizirani. Na stadionima statiramo između bannera i brandova. Navijeni navijamo. Nesretni. Nesvjesni.

Svi smo mi Vlaji.
Pokušavamo se kozjim stazama popeti na planinu života. Suzama zalijevamo kamen da iz njega nikne biljka. Na škrtoj zemlji, kopamo po bitku. Iz vatre nam pucketaju priče, na guvnu nam plešu vile. Jednu stranu planine nazvali smo Istok, a drugu Zapad. Kao čerge, selimo se. I čudimo se, kad tu i tamo, pogledamo kravu u oči pa vidimo Čovjeka."

Dnevnik.ba 
 

Article_Bottom_970x250