Article_Top_970x250

Haradinaj i Thaci na Facebooku diskutirali o sporu sa Srbijom

oprečna mišljenja

Haradinaj i Thaci na Facebooku diskutirali o sporu sa Srbijom

lis 07, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: EPA

Između premijera i predsjednika Kosova Ramusha Haradinaja i Hashima Thaija vodi se žestoka rasprava na Facebooku u vezi s dijalogom Srbije i Kosova.

Portal KoSSev podsjeća da su lideri vladajuće koalicije na Kosovu uradili nacrt rezolucije za dijalog s Beogradom, za koji se očekuje da bude predložen za pomirenje. Taj Nacrt rezolucije sadrži 6 točaka, naglašavajući glavne principe za sudjelovanjeKosova u dijalogu.

Haradinaj, koji je dao detalje o rezoluciji Vlade o dijalogu sa Srbijom, ponovio je da u rezoluciji, također, stoji da granice Kosova ostaju nepromijenjene i da se o tome ne pregovara. 

"U točki jedan i točki šest Rezolucije Vlade, o kojoj smo se danas dogovorili sa liderima vladajuće koalicije, jasno je definirano da su granice Republike Kosovo, kao nezavisne, suverene, demokratske, jedinstvene i nedjeljive države, neprikosnovene i da se ne može o njima pregovarati i da će Skupština Republike Kosovo, kao vrhovna vlast, s dvije trećine glasova svih svojih poslanika, ratificirati pravno-obvezujući sporazum između Republike Kosovo i Republike Srbije," napisao je Haradinaj na Facebooku.

U međuvremenu, predsjednik Kosova u svojoj posljednjoj objavi rekao je da državni interesi Republike Kosovo moraju uvijek biti iznad bilo koje političke partije ili izbornog interesa. 

"Pozdravljam odluku političkih stranaka vladajuće koalicije za usklađivanje političkih stavova i izradi zajedničke rezolucije u dijalogu. To je veoma važno za našu zemlju, da smo svi jedinstveniji i ujedinjeniji u zaštiti civilnih i državnih interesa u dijalogu između Kosova i Srbije u Briselu. Državni interes Republike Kosovo mora uvijek biti iznad bilo koje stranke ili izbornog interesa," napisao je Tači, prenosi B92.

Dnevnik.ba