Article_Top_970x250

Grčki anarhisti bacili boju na rezidenciju američkog veleposlanika u Ateni

Rouvikonas preuzeo odgovornost

Grčki anarhisti bacili boju na rezidenciju američkog veleposlanika u Ateni

svibnja 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Policija je privela devet osumnjičenika.

Članovi anarhističke grupe Rouvikonas (Rubicon) bacili su boju na ulazu u rezidenciju američkog veleposlanstva u Ateni Geoffreya Pyatta, rano u srijedu.

Članovi grupe navodno su se odvezli do rezidenciju na sedam do osam motocikala u četiri sata ujutro. Bacili su crnu i crvenu boju, ispalili dimne bombe i pobjegli odmah nakon incidenta, prenosi grčka novinska agencija AMNA.

U srijedu ujutro, Rouvikonas je preuzeo odgovornost za napad optužujući američku ambasadu za vršenje pritiska na grčke vlasti da zabrani dopust Dimitrisu Koufodinasu, teroristi koji je osuđen na doživotnu kaznu i koji u zatvoru štrajkuje glađu.

Američka rezidencija je posebno osigurana, policijski timovi na motociklima stigli su odmah na licu mjesta. Slični napadi na rezidenciju američkog ambasadora dogodili su se već tri puta u prošlosti.

Policija je privela devet osumnjičenika.

U priopćenju, grčko ministarstvo vanjskih poslova "snažno je osudilo vandalizam" opisujući ga kao "neprihvatljivo i neodgovorno djelovanje koje, međutim, neće ugroziti prijateljstvo i sve veću suradnju između naših dviju zemalja".

U priopćenju se dodaje kako "nadležne grčke vlasti već poduzimaju sve potrebne korake kako bi počinitelje priveli pravdu."

Američki veleposlanik Pyatta osudio je napad na svoj dom u Ateni.

On je na svom Twitteru nalogu taj napad okarakterisao kao "dječji vandalizam" i da će raditi s grčkim vlastima na kažnjavaju počinitelja.

Dnevnik.ba