Article_Top_970x250

Grad u BiH ima dva gradonačelnika, SIP bez rješenja za ovaj problem

istočno sarajevo

Grad u BiH ima dva gradonačelnika, SIP bez rješenja za ovaj problem

pro 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Nezavisne.com

Nijedna od institucija u Bosni i Hercegovini još nema odgovor na pitanje kako raspetljati situaciju u gradu Istočno Sarajevo, s obzirom na to da u ovom trenutku i Ljubiša Ćosić, novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva, i Nenad Vuković, aktualni gradonačelnik ovog grada, imaju certifikate za obavljanje tog posla.

Naime, Ćosić je certifikat o preuzimanju mandata preuzeo u utorak i od tog dana mu službeno počinje teći mandat, no Vukoviću mandat ističe tek u ožujku 2021. godine i on se i dalje nalazi na čelu ovog grada.

I dok Ćosić tvrdi da po zakonu njemu pripada mandat i traži primopredaju dužnosti, Vuković ističe kako je očit problem pravne prirode i da se ne radi o političkom prepucavanju, već o tome da je nužno naći rješenje koje neće imati pravne posljedice.

Ono što zabrinjava jest da niti jedna institucija u BiH nema odgovor na pitanje tko je zaista gradonačelnik i treba li mu ili ne treba izvršiti primopredaju, ili ipak treba pričekati ožujak 2021. godine, kada Vukoviću ističe mandat, pišu Nezavisne.

"Pisali smo tri puta SIP-u, jednom Narodnoj skupštini Republike Srpske i jednom Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i ni iz jedne institucije nemamo odgovor. To govori kako je pitanje vrlo složeno i da institucije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske ne mogu dati odgovor", rekao je Vuković, ne želeći prognozirati kako će se situacija dalje odvijati.

S druge strane, Ćosić tvrdi kako je zakon na njegovoj strani, ali i on ističe da nema odgovora od institucija koje bi trebale biti nadležne za to pitanje. Također, navodi i to kako je Vukoviću mandat dodijeljen od strane SIP-a po tadašnjim zakonima, ali da je kasnije usvojena nova regulativa koja je na snazi i koja govori da on treba preuzeti dužnost.

"Došlo je do promjene zakonodavstva i situacija je jasna kao dan. Zakon u upravi i lokalnoj samoupravi jasno propisuje kada se vrši primopredaja, a i u Statutu grada Istočno Sarajevo piše da se primopredaja vrši u roku od osam dana o dana kada tijelo nadležno za provođenje izbora dostavi uvjerenje. SIP je dostavio uvjerenje i tu je sve jasno", rekao je Ćosić, navodeći kako očekuje da idućeg tjedna preuzme mandat, ponavljajući kako je Vuković izabran po jednom zakonodavstvu, a on po drugom, važećem zakonodavstvu.

Podsjećanja radi, Vuković je na mjesto gradonačelnika grada Istočno Sarajevo kao kadar PDP-a izabran na sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo. Odbornici ove skupštine dolaze iz lokalnih skupština općina koje čine grad Istočno Sarajevo, međutim kasnije je izmijenjen Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske i Zakon o gradu Istočno Sarajevo kojim je definirano da gradonačelnika biraju građani na neposrednim izborima za period od četiri godine.

Dnevnik.ba