Article_Top_970x250

Grabar-Kitarović: Dođe li do novog migrantskog vala, ovoga ćemo puta postupiti kao odgovorna država

"Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama" 

Grabar-Kitarović: Dođe li do novog migrantskog vala, ovoga ćemo puta postupiti kao odgovorna država

ruj 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Sanjin Strukić/Pixsell

Na prvoj međunarodnoj konferenciji o domovinskoj sigurnosti "Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama" sudjeluju predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Konferencija se održava u organizaciji Ministarstva obrane RH (MORH) i Jutarnjeg lista. Stigli su i stručnjaci iz EU-a i NATO-a iz područja sigurnosti i upravljanja krizama.

Među njima su direktor za operacije i planiranje NATO International Military Staffa general Timothy Bevis, zamjenik generalnog direktora za sigurnost, migracije i unutarnje poslove EU-a Olivier Onidi te predstavnik Leiden Universityja iz Nizozemske prof. dr. Arjen Boin.

- Nije proteklo puno vremena kada se kod nas počelo ozbiljno govoriti o domovinskoj sigurnosti. Neki su to dočekali s oduševljenjem, neki sa znatiželjom, neki sa skepsom, nerazumijevanjem, a neki i sa suprostavljanjem. Iza svega stoji bio je sustavan analitički rad skupine ljudi, istaknuo je na početku ministar obrane RH Damir Krstičević, dodajući da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u prvoj kampanji naglašavala da je Hrvatskoj potreban sustav domovinske sigurnosti kako bi se mogli nositi s ugrozama i rizicima-

Imali smo neusklađeni, fragmentirani, reaktivni sustav koji treba niz poboljšanja da bi se to moglo zvati sustavom.

- Svatko je radio za sebe, nedostajalo je suradnje, koordinacije, kazao je Krstičević dodajući da je cilj da "budemo brži, bolji i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju".

- Otvorili smo novo poglavlje prije nekoliko godina kada smo počeli razmišljati o novom konceptu domovinske sigurnosti. Povećanje netradacionalnih i transnacionalnih prijetnji, prirodne katastrofe, nelegalna trgovina narkoticima, naoružanjem, krijumčarenje ljudi, dezinformacije kampanje sve više dominiraju. Masovna migrantska kriza 2015. označila je svojevrsnu prekretnicu, istaknuo je ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović.

- Gotovo svakodnevno smo suočeni s izazovima koji stavljaju naš sustav na kušnju. Izvlačimo iz svakog takvog slučaja lekcije. Učimo iz naših uspjeha, ali još više iz propusta i nedostataka. Valovi migranata iz Afrike i Azije, neizvjesnost do kada će Turska držati izbjeglice među granicama, drže nas u stanju stalne pripravnosti za moguću još jednu krizu koja bi mogla nalikovati na onu u 2015. godine. Tada nismo bili spremni za adekvatnu reakciju te se zasigurno razina neodgovornosti koji su pojedinci iskazali neće ponoviti. Hrvatska danas štiti svoju granicu istodobno štiteći najdulju vanjsku granicu EU. Ako do novog migrantskog vala dođe, ovog ćemo puta postupiti kao odgovorna država koje poštuje svoje granice i svoj suverenitet, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Dnevnik.ba