Article_Top_970x250

Golorukog ga napala medvjedica, život mu spasila mrtva krava

ivanjica, srbija

Golorukog ga napala medvjedica, život mu spasila mrtva krava

lis 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Blagoje Stojković iz zaseoka Planinica kod Devića u općini Ivanjica (Srbija) imao je bliski susret s medvjedom.

Kada se u šumi ispred njega potpuno neočekivano izdigla ova ogromna životinja, zaledio se od straha!

Naime, Blagoja je susjeda poslala u šumu da provjeri gdje su zakopali kravu, da je možda ne jede divljač. On je, međutim, malo zalutao, 20 metara od tog mjesta gdje je zakopana krava. Potom se nakašljao, a onda se uzdigla medvjedica na stražnje noge! A njeno mladunče je pobjeglo.

Kaže da u takvim trenucima nema mnogo razmišljanja, te da bježiš kuda te noge nose. Ništa od onih simpatičnih priča da se treba praviti mrtav, jer tad ti se čini da ćeš biti stvarno mrtav ako se ukočiš. Zato, trk!

I dok je on prestravljen bježao na jednu stranu, medvjedica s mladunčetom uputila se u suprotnom smjeru. Kaže, imao je sreće jer nije bila gladna. Prethodno je iz rupe iskopala uginulu kravu od 600 kilograma i od nje ostavila samo velike kosti, gornju vilicu, rogove i kožu. U roku od samo šest-sedam dana je zvijer sve pojela.

Da je drugačije, tko zna šta bi se dogodilo, piše Infoliga.

Blagoje kaže da mu ovo nije prvi bliski susret s krvoločnom životinjom. Prije par mjeseci također je naišao na medvjedicu koja je od njegovog krika pobjegla. Najgore je, kako kaže, što je u takvim trenucima goloruk, svjestan da se nema čime braniti ukoliko krene na njega.

Mještani podgolijskih sela najviše strahuju da bi se medvjedica mogla suviše približiti kućama, a strah ih hvata svakodnevno kada djecu pošalju u školu.

Dnevnik.ba