Article_Top_970x250

Golemi grbavi kit krivo skrenuo i zalutao u rijeku punu krokodila: ‘Nema šanse da ga podignemo‘

australija

Golemi grbavi kit krivo skrenuo i zalutao u rijeku punu krokodila: ‘Nema šanse da ga podignemo‘

ruj 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: YouTube

‘Tako nešto nismo nikada vidjeli prije, ne samo na Sjevernom teritoriju, nego u Australiji općenito. Jako, jako neobično.‘

U Australiji se dogodio neobičan slučaj zalutalog kita u rijeci u kojoj obitavaju krokodili na Sjevernom teritoriju. Vjeruje se da je za vrijeme velike godišnje migracije kitova krenuo zajedno s barem još dva kita krivo skrenuo i zašao čak 30 kilometara u unutrašnjost, prenosi Jutarnji.hr.

Dva su kita uspjela pronaći izlaz iz rijeke, ali jedan je još uvijek ostao. To je prvi poznati slučaj zalutalog kita na teritoriju krokodila i na tako velikoj udaljenosti od  oceana.

Kitove je prošloga tjedna u Istočnoj aligatorskoj rijeci uočila skupina ljudi na brodu koji su plovili u Nacionalnom parku Kakadu, najvećem u Australiji.

Prizor zalutalih morskih divova kako plivaju muljevitim zavojim rijeke zapanjio je lokalne mještane. 

- Takvo nešto nismo nikada vidjeli prije, ne samo na Sjevernom teritoriju, nego u Australiji općenito. Jako, jako neobično, rekla je Carole Palmer, znanstvenica koja proučava morski ekosustav.image

Istočna aligatorska rijeka (Foto: Profimedia)

Teško je utvrditi je li više od jednoga kita ostalo u rijeci, zbog mutno smeđe vode.

Palmer je za australsku televiziju izjavila da stručnjacima nije zasad poznato zbog čega su kitovi zalutali u tom području. Smatra se da su išli prema jugu prema Antarktici, ali su zabunom skrenuli prema ušću koje ih je odvelo dalje uzvodno u rijeku.

Kitovi migriraju u toplije vode Australije tijekom proljeća da bi okotili mladunce prije nego što se vrate na Antarktik da se nahrane. Iako rijeka vrvi od slatkovodnih krokodila, stručnjaci ne očekuju probleme. No, ako bi se kit nasukao u plitkim vodama i nasukao na obali, to bi mogao biti lak plijen za korokodile, rekla je Palmer.

- Nema šanse da podignemo kita dužine 16 metara s pješčane sprudi.

Kako bi se oslobodio put do oceana, privremeno je zabranjena plovidba duž tog dijela rijeke. Stručnjaci su se nadali da bi kit mogao sam otići, ali ostao je kod najdubljeg dijela rijeke, oko 20 kilometara od mora.

Palmer je rekla da vlasti razmatraju nekoliko opcija, od korištenja bučnih zvukova sa obližnjih brodova do puštanja snimki poziva grbavih kitova.

Dnevnik.ba