Article_Top_970x250

GOLE IH VOZILI NA AUTU, TUKLI, POLIJEVALI ALKOHOLOM: Zapisnik sa saslušanja Dudakovića otkrio jeziva svjedočenja

ratni zločini

GOLE IH VOZILI NA AUTU, TUKLI, POLIJEVALI ALKOHOLOM: Zapisnik sa saslušanja Dudakovića otkrio jeziva svjedočenja

svibnja 01, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

RTRS je u posjedu Zapisnika sa ročišta o određivanju pritvora Atifu Dudakoviću. U Zapisniku su opisi događaja, u kojima ratni zapovjednik Petog korpusa naređuje likvidacije srpskih vojnika i civila. Detaljno su opisani zločini nad Srbima u četiri zapadno-krajiške općine i Bošnjacima iz tadašnje Autonomne Republike Zapadna Bosna. Iako je Sud utvrdio osnovu sumnje, to sucu Darku Samardžiću nije bilo dovoljno da Dudakoviću odredi pritvor.

U najupečatljivijim dijelovima Zapisnika, nekadašnji suborci opisuju brojne situacije u kojima je Dudaković, kako svjedoče, osobno naredio ubojstva srpskih vojnika i civila.

“Dolaskom u Ramiće, pripadnici Petog korpusa su našli ranjenog vojnika Vojske Republike Srpske, kojeg su donijeli pred Atifa Dudakovića i rekli da ga više ne mogu nositi, jer puno krvari. Dudaković je naredio Huseinu Balagiću da ranjenog vojnika ubije, što je ovaj i učinio pucnjem iz vatrenog oružja. U istom mjestu, Dragan Dujković iz Zvorničke brigade se predao pripadnicima Petog korpusa. Dudaković ga je kratko ispitao, a zatim naredio da bude ubijen. U zarobljenika je pucao Ejub Koženjić zvani Zajko iz 510. brigade, pucajući iz vatrenog oružja”.

U Zapisniku su imena nekoliko desetina srpskih civila koje su Dudakovićeve jedinice ubile u selima općine Bosanski Petrovac. Detaljano su opisane i likvidacije nekoliko grupa vojnika i civila kod nekadašnjeg motela u ovom gradu.

“U prijepodnevnim satima, iza tadašnjeg motela, Atifu Dudakoviću je dovedeno sedmoro civila srpske nacionalnosti. On je trojici svojih pratitelja naredio da ubiju zarobljenike. To su ovi i učinili pucajući iz vatrenog oružja”.

Sucu su predočena i svjedočenja o likvidacijama zarobljenih vojnika, lojalnih Fiktetu Abdiću. Detaljno je opisana i tortura kojoj su bili izloženi Arif Vuković i Adis Šabić. Potpuno goli, uz brojna zlostavljanja, voženi su na haubi vojnog automobila od Izačića do Bihaća.

“Ruke su im vezali na leđa, da ne mogu zakloniti gola tijela. Vezali su ih opasačom za vrat, povremeno zaustavljali vozila i vodali kao pse, pred građanima. Tukli su ih i polijevali alkoholom. U takvom stanju su ih dovezli Atifu Dudakoviću pred jedan ugostiteljski objekt u Bihaću”.

Ovi i brojni slični navodi iz Zapisnika Sudu nisu bili dovoljni da Dudakoviću odredi mjeru pritvora. Odluka je utoliko nelogičnija što je Sud u ovom slučaju utvrdio osnovu sumnje. Kako tek pravdati procjenu da Dudaković neće utjecati na svjedoke, ako je poznato da su oni pripadnici Korpusa kojim je zapovijedao?

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250