Article_Top_970x250

Godišnjica atentata na Đinđića: Spomenik ne smiju otkriti oni koji su se radovali ubojstvu

"balkanski kennedy"

Godišnjica atentata na Đinđića: Spomenik ne smiju otkriti oni koji su se radovali ubojstvu

ožu 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Obitelji i prijatelji položili su danas cvijeće na grob ubijenog premijera Vlade Srbije. Lideri nekoliko stranaka su s građanima prošetali od središnjice LDP-a do zgrade Vlade Srbije gdje su položili vijence ispred spomen-ploče Zoranu Đinđiću.

Blizu tisuću građana Srbije predvođenih Čedomirom Jovanovićem, predsjednikom LDP-a, i Nenadom Čankom, predsjednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine, prošetalo je danas od središnjice  LDP-a do zgrade Vlade Srbije gdje su položili cvijeće ispred spomen-ploče Zoranu Đinđiću, premijeru Srbije koji je ubijen na današnji dan prije 14 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani su nosili bijele i crvene ruže te table s citatima ubijenog premijera Đinđića. Lideri LDS-a i Lige socijaldemokrata Vojvodine kao i građani koji su bili u šetnji u Zoranovu čast položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred spomen-ploče u dvorištu Vlade Srbije. Jovanović je rekao da su ljudi u šetnji pokazali spremnost da se bore za svoje živote onako kako bi to Đinđić činio da je bio živ.

 "Ovo danas je izraz težnje da zemlju izvedemo iz ludila u kojem je godinama", rekao je Jovanović i dodao da se nikada nije ružnije govorilo o DOS-u i da nikada do sada nije bila obilježena godišnjica smrti, a da aktualna vlada nije položila vijenac.

 Lider LSV-a Čanak je rekao da kada razmišlja o Đinđiću razmišlja o činjenici da nisu pronađeni i kažnjeni organizatori tog zločina i da dok se ne raščisti s prošlošću budućnost ne može biti drugačija.

Predsjednik Nove stranke Zoran Živković i ministri u vladi koju je on vodio nakon ubojstva  Đinđića također su položili cvijeće u dvorištu zgrade Vlade Srbije. Živković je rekao da se godišnjica ubojstva  ove godine poklapa s predsjedničkim izborima u Srbiji i da su se, prema njegovim riječima, bar tri kandidata radovala kada je Đinđić ubijen.

 ''Građani na ovim izborima imaju priliku da Srbiju izvedu na pravi put. Za iduću godinu najavljeno je otkrivanje spomenika Đinđiću. Građani ne smiju dozvoliti da ga otkriju oni koji su se njegovom ubistvu radovali", rekao je Živković.

Povorka je nakon polaganja cvijeća nastavila prema Aleji velikana na Novom groblju gdje će također odati poštu na grobu ubijenog srbijanskog premijera. Počast Đinđiću su danas na grobu pokojnog premijera Srbije odali i njegova obitelj i članovi Demokratske stranke. 

Dnevnik.ba 

Article_Bottom_970x250