Article_Top_970x250

Glumac i profesor Admir Glamočak javno se ispričao glumici Moni Muratović: Spomenuo sam njeno ime...

akademija scenskih umjetnosti u sarajevu

Glumac i profesor Admir Glamočak javno se ispričao glumici Moni Muratović: Spomenuo sam njeno ime...

sij 22, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: N1

“Unatrag osam-devet godina se to ne primjenjuje na taj način. To je jedina situacija za koju ja znam”, kazao je Glamočak.

Glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Admir Glamočak govorio je za N1 o pritužbama studentica ove obrazovne ustanove na seksualno uznemiravanje i zlostavljanje kojih je sve više tijekom posljednjih dana.

Putem grupe “Nisam tražila” objavljena su brojna svjedočanstva, a neke od glumica iz BiH su i javno progovorile.

Na pitanje je li ikad čuo priču studenata da im se nalaže da glume “iz ženskog spolnog organa”, Glamočak je rekao da do sada nije.

“Prvi put sam pročitao u iskazu kolegice Mone Muratović. To je prosto nešto u što se ne može povjerovati. Koliko god se gluma činila slobodna, onakva ili ovakva, mi studente i studentice učimo glumačkim elementima. To nisu metode, to su budalaštine. Postoje vrlo egzaktni načini na koji se sagledavaju glumački elementi i unapređuju glumačka sredstva. Postoji ozbiljna literatura s ozbiljnim ljudima koji su se time bavili i ozbiljne škole, poput Akademije scenskih umjetnosti, na kojim se to izučavalo na pravi način i to znanje se prenosi studentima obogaćujući svojim iskustvom – profesionalnim angažmanima”, kazao je Glamočak u Novom danu.

Glamočak je u emisiji rekao da je samo upoznat s tim da je postojala metoda prije osam godina u okviru opće fizičke spreme u okviru koje je segment držanje tijela.

“Tada sam čuo da od kandidata na prijemnom ispitu da se radi u donjem rublju. Obavio sam razgovor s profesorom i rekao da se pronađe drugi način. Navodno je to preuzeto s Fakulteta sporta jer se na taj način procjenjuje ima li fizičkih anomalija”, kazao je Glamočak.

Na pitanje je li to uključivalo i skidanje grudnjaka, kazao je da je to bilo, ali da su morale prisustvovati barem još dvije osobe suprotnog spola koje će to učiniti relativno jednostavnijim.

“Unatrag osam-devet godina se to ne primjenjuje na taj način. To je jedina situacija za koju ja znam”, kazao je Glamočak.

Nakon emisije, Glamočak je uputio i javnu ispriku Moni Muratović koje objavljujemo u cijelosti:

- Gostujući u emisiji Novi dan, 21.01. na vašoj televiziji, spomenuo sam njeno ime i prezime odgovarajući na pitanje: 'Jeste li vi čuli priču, ili je li do vas došlo da se nalaže glumicama da glume iz ženskog spolnog organa’, rekao sam da sam to pročitao u jednom od iskaza, ili na nekom portalu’. Tako da sam izgovorio ime kolegice Mone Muratović te joj se ovim putem još jednom ispričavam- poručio je Glamočak.

Dnevnik.ba