Article_Top_970x250

General tzv. Armije RBiH Atif Dudaković: Bošnjaci izborili nezavisnost BiH, četnici pred nama bježali

TRIBINA U MOSTARU

General tzv. Armije RBiH Atif Dudaković: Bošnjaci izborili nezavisnost BiH, četnici pred nama bježali

velj 28, 2017

Piše: Gloria Lujanović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

„Bošnjački narod dao je sve za BiH, narod koji je opstao, ostao, borio se i platio najveću cijenu postojanja današnje BiH“, rekao je to na večerašnjoj proslavi povodom Dana nezavisnosti BiH, general tzv. Armije RBiH, Atif Dudaković.

„Bošnjački narod dao je sve za BiH, narod koji je opstao, ostao, borio se i platio najveću cijenu postojanja današnje BiH“, rekao je to na večerašnjoj proslavi povodom Dana nezavisnosti BiH, general tzv. Armije RBiH, Atif Dudaković.

Mostarsko Narodno pozorište bilo je domaćin i suorganizator prigodnog programa proslave povodom Dana nezavisnosti BiH. U njihovoj su dvorani učenici iz četiri mostarske osnovne škole djeca s poteškoćama u razvoju iz Centra Los Rosales, priredbama, recitacijama i glazbenim točkama obilježili su 1. ožujka – Dan nezavisnosti BiH, a održana je i tribina na temu „Značaj Dana nezavinosti BiH“ na kojoj je govorio general tzv. Armije RBiH, Atif Dudaković.

Program je počeo glazbenom točkom učenika osnovnih škola – sufijska glazba, nekoliko povika „Allahu ekber“ i prigodna koreografija.

"Pavelićev i Nedićev režim još uvijek živ"

General tzv. Armije RBiH Atif  Dudaković u svom izlaganju kazao je kako su srpsko-hrvatski odnosi u bivšoj Jugoslaviji bili ključni za podjelu BiH te kako je Alija Izetbegović nudio mir i asimetričnu federaciju, međutim, to ni kod Srba a ni Hrvata nije prošlo.

U prilog tome naveo je i „činjenice o NDH i Nedićevom režimu kakve imamo i danas, samo u nekim drugačijim formama“.

Govoreći o „hiljadugodišnjoj povijesti  BiH“, Dudaković je kazao kako je BiH prvo bila država, potom republika, a da danas neki tvrde da i je i državna zajednica.

"Neophodno njegovanje kulture obrane"

Osvrnuo se i na nedavno održani govor u Luksemburgu kada je napomenuo kako svaki Bošnjak stariji od 16 godina mora imati vojnu opremu.

„Moramo njegovati kulturu obrane, u Švicarskoj svaki sposobni muškarac ima vojnu opremu i prolazi vojnu obuku, čak i poneka žena“, kazao je Dudaković.

Dudaković je tako kazao kako je potrebno oblikovati državotvornu svijesti i da se na istini mora ustrajavati jer nije moguće da postoje tri istine o jednoj prošlosti.

Dodao je kako je devedestih bila ugorožena BiH.

„Formirale su se srpske autonomne pokrajine, potom Srpska republika BiH čemu je doprinio memorandum SANU, kao i Hrvatske zajednice. Pitao sam se kao Bosanac u duši, što će biti s mojom BiH“, rekao je Dudaković

Smatra kako su „danas na sceni retrogradne političke agende utemeljene na Pavelićevom i Nedićevom režimu u kojima nema mjesta za muslimane“.

Spornim smatra i obilježavanje Dana Republike Srpske tvrdeći kako se takvim politikama želi Bošnjacima oteti njihov identiteta, a sve to skupa nazvao je antiustavnim i antiljudskim djelovanjem. Dodao i kako je neprihvatljivo da se u nezavisnoj BiH plakete daju osuđenim ratnim zločincima poput Biljane Plavišić.

„Kakav bi život muslimana bio u takvoj državi,  zemlji jedne nacije, jedne vjere i jedne krvi“, pita se Dudaković.

Govoreći o području bihaćke krajine ističe kako se Peti korups tzv. Armije RBiH borio protiv zločinca Fikreta Abdića koji je bio u raljama Slobodana Miloševića.

„Što nisu poginuli Babini generali kada su takvi heroji, nego su svi otišli u Beograd“, kazao je Dudaković.

"Četnici pred nama bježali“

Kaže i kako ne pristaje na to da su Bošnjaci žrtve jer se s ponosom sjeća slavih bitkih tzv. Armije RBiH.

„Nismo mi samo žrtve, vjerujte mi, četnici su pred nama bježali, a drugačije bi oni platili da smo imali barem jedan tenk“, kazao je Dudaković napominjući kako im se bilo lako junačiti nad slabijim narodom.

Dodao i je kako su u Mostaru branila Bosna i to zahvaljujući prekaljenim ratnicima.

Rekao je i kako Oružane snage BiH vidi kao „bosansku vojsku“.

"Oružane snage BiH su bosanska vojska"

„Za državu su važne Oružane snage BiH, ne po etničkom principu, nego našu, bosansku vojsku koja neće zavisiti od političara“, rekao je Dudaković.

"Bošnjaci osuđeni na pobjede"

Poručio i kako europski put BiH ne smije stati.

„ Mi pripadamo Europskoj uniji, dio smo tog kulturnog kriuga, zamah ka Europskoj uniji ne smije stati, želimo europske standardne u našoj zemlji kako nas se više ne bi vrijeđalo i ponižavalo“, rekao je Dudaković.

Za kraj je napomenuo kako su Bošnjaci osuđeni na pobjede, ali da moraju shvatiti da ih samo država BiH drži.

Inače, Hrvati u BiH, generala  tzv. Armije RBiH  Atifa Dudakovića  smatraju odgovornim za nestanak generala HVO-a Vlade Šantića, a Srbi u BiH za ubojstva i zaroboljavanje civila na području bihaćke krajine. Kaznene prijave protiv Atifa Dudakovića prije nekoliko godina podnijeli su Milorad Dodik, aktualni predsjednik RS-a i Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Dnevnik.ba 

Article_Bottom_970x250