Article_Top_970x250

G20: U zajedničkoj izjavi i o klimatskim promjenama

skup u rijadu

G20: U zajedničkoj izjavi i o klimatskim promjenama

velj 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: aawsat.com

Financijski stručnjaci 20 najrazvijenijih ekonomija svijeta (G20) su u nedjelju na skupu u Rijadu dogovorili zajedničku izjavu u kojoj su po prvi puta spomenute i klimatske promjene, doznaje se u nedjelju iz diplomatskih izvora.

U kompromisnoj zaključnoj izjavi, koja je uvažila američke primjedbe, navodi se da Odbor za financijsku stabilnost G20 preispituje posljedice klimatskih promjena po financijsku stabilnost, no u njoj su klimatske promjene izostavljene s popisa rizika za globalni gospodarski rast.

Zabrinutost zbog utjecaja klimatskih promjena na svjetsko gospodarstvo sve više raste, a raste i pritisak na tvrtke i kompanije da prije UN-ovog samita o klimi u studenome ubrzaju prelazak na niskougljičnu ekonomiju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) uključio je prirodne katastrofe vezane uz klimatske promjene na popis rizika koji bi mogli naštetiti  predviđenom, ali "vrlo krhkom" oporavku svjetskog gospodarstva 2020.

U izvješću objavljenom prije tjedan dana navodi se bi sektor svjetskih financijskih usluga mogao izgubiti čak bilijun američkih dolara ukoliko žurno ne odgovori na klimatske promjene i ukoliko ne dođe do promjene politika, uključujući i uvođenje poreza na ugljik, tj. uvođenja zakona o oporezivanju industrija koje u atmosferu ispuštaju CO2.

Ministri financija i guverneri središnjih državnih banaka na skupu u saudijskoj prijestolnici Rijadu raspravljaju o raznim globalnim gospodarskim izazovima, uključujući i širenje novog koronavirusa.

Dnevnik.ba