Article_Top_970x250

Francuski vinari vatrom štite svoje vinograde od mraza, fotografije su spektakularne

VREMENSKE NEPRILIKE

Francuski vinari vatrom štite svoje vinograde od mraza, fotografije su spektakularne

tra 08, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kako bi spasili urod, francuski vinari proteklih noći pale vatru u svojim vinogradima

Baš kada smo se ponadali toplijem proljetnom vremenu, ovih nas je dana pogodila iznenadna hladnoća, a u nekim dijelovima zemlje čak i snijeg. Upravo takvi uvjeti posebne probleme stvorili su i brojnim vinarima. U Francuskoj, ali i ostatku Europe koju je ovih dana zahvatio val hladnoće, vinari se protiv vremenskih neprilika bore paljenjem vatre u vinogradogradima kako bi spasili urod od smrzavanja. Naime, u pojedinim su regijama temperature proteklih nekoliko noći padale čak ispod -5 stupnjeva, prenosi Jutarnji list.

Za vinare to znači neprestanu provjeru vinograda i dobru zaštitu kako ne bi došlo do još većih gubitaka pa se okreću paljenju posebno osmišljenih svijeća koje brzo podižu temperaturu na nasadima i zagrijavaju ih. Osim u vinogradima, ova metoda koristi se i u voćnjacima te vrtovima i mjestima gdje se uzgaja povrće. Inače, pojava proljetnog mraza jedan je od najvećih problema u vinarstvu i može uzrokovati dugoročne posljedice na nasadima i daljnjoj proizvodnji vina.

Protekle noći, dok su francuski vinari činili sve kako bi spasili svoj urod, nastale su i ove spektakularne fotografije koje možete vidjeti u nastavku.

Dnevnik.ba

Tagovi: