Article_Top_970x250

FOTO: Udruga BH "Prsten" sa sjedištem u Vitezu novi je most između Hrvata u BiH i Hrvatske

SREDIŠNJA BOSNA

FOTO: Udruga BH "Prsten" sa sjedištem u Vitezu novi je most između Hrvata u BiH i Hrvatske

lip 13, 2018

Piše: Gloria Lujanović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Vitezu je danas osnovana udruga bh. Hrvata "Prsten", a njen ured u Franšiznom centru otvorili su Zdenko Vukić, predsjednik bh. "Prstenovaca", Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, Milijan Brkić, dopredsjednik Sabora Republike Hrvatske i Mijo Marić, predsjednik udruge bosanskih Hrvata "Prsten" u Hrvatskoj.

Za predsjednika udruge bh. Hrvata "Prsten" izabran je Travničanin, Zdenko Vukić, a dopredsjednici su  Veseli Čule iz Čitluka  i Anto Domić iz Brčkog

Bez podjela i parcijalnih interesa, borba za ravnopravnost Hrvata u BiH, pomoć i podrška njihovom opstanku i ostanku na prostorima BiH, neke su od poruka današnjeg skupa.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako  je zajedništvo Hrvata u BiH nedjeljivo te da je osnivanje udruge bh. Hrvata Prsten novi most između Hrvatske i Hrvata u BiH.

"Kad god netko dirne u naše zajedništvo, treba znati da je ono nedjeljivo, dok je HNS-a BiH, dok imamo Hrvatsku uz sebe, hrvatski će narod opstati, izborit će se za ustavnu jednakopravnost, žrtve koje smo dali, osobito žrtve u Središnjoj Bosni, nisu bile uzaludne", kazao je Čović.

Zdenko Vukić, danas izabrani prvi predsjednik bh. "Prstenovaca" naglasio je kako ova udruga može biti dobar primjer i drugim narodima kako se radi u interesu BiH.

 

"U ovim angažmanima i radu sveukupno, trebamo biti i bit ćemo dobar primjer našim susjedima kako se može raditi u interesu BiH poštujući vrijednosti svog naroda i ugrađujući takve pozitivne projekte u zajednički okvir s druga dva naroda i građanima,  udruga bh. Hrvata 'Prsten' nešto na što ćemo tek biti jako ponosni", kazao je Vukić.

Milijan Brkić, dopredsjednik Sabora RH, kazao je novinarima u Vitezu kako Hrvatska  ima pravo skrbiti o hrvatskom narodu u BiH i nitko se nema pravo ljutiti na to.

"Hrvati sami moraju birati svog predstavnika, kao što Srbija i Rusija imaju pravo skrbiti o pripadnicima srpskog naroda u BiH. Kao što Turska i islamske zemlje imaju pravo skrbiti o bošnjačkim interesima i interesima bošnjačkog naroda, onda se nema nitko pravo ljutiti da i Hrvatska itekako mora brinuti i brine za interese hrvatskog naroda, kome se to sviđalo ili ne sviđalo", kazao je Brkić.

U hotelu Central u Vitezu danas su  bili brojni uglednici iz političkog, društvenog, vjerskog i sveukupnog javnog života u BiH, ali i iz Republike Hrvatske.

Sjedište udruge bosanskohercegovačkih Hrvata danas osnovane u Vitezu bit će u Vitezu gdje je danas svečano otvoren i ured udruge.

Osnivačka skupština udruge bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten" danas je okupila brojne uglednike iz javnog života među kojima su i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, hrvatski ministri u VM BiH, Vladi FBiH i iz pet hrvatskih županija u FBiH te brojni parlamentarci.

"Prstenovci" su najavili kako je osnivanje udruge bh. Hrvata "Prsten" pokret  koji će još više povezati Hrvate u dvije države, te njihove gospodarske, kulturne, sportske, društvene i svake druge zajedničke projekte.

U novoosnovanoj udruzi UBHH Prsten vodit će se računa o teritorijalnoj, obrazovnoj, starosnoj i spolnoj pripadnosti i zastupljenosti dok će se Upravni odbor sastojati od čak 33 člana, a u kasnijoj fazi proširit će se na 52 člana.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250