Article_Top_970x250

(FOTO) U Vitezu održana komemoracija za Peru Gudelja

počivao u miru

(FOTO) U Vitezu održana komemoracija za Peru Gudelja

stu 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: HDZ BiH

U subotu je u Vitezu održana komemoracija za Peru Gudelja, gospodarstvenika, osnivača i suvlasnika poduzeća FIS d.o.o. Vitez.

U oproštajnom govoru predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izrazio je sućut obitelji, prijateljima, zaposlenicima poduzeća FIS, svim ožalošćenima.

"Bol koju osjećate želim podijeliti s vama, kao i svi ovdje nazočni, kao i stanovnici općine Vitez, Županije Središnja Bosna, Federacije BiH i cijele BiH. Nadamo se, kada podijelimo bol, da će ona biti manja u trenutku kada je vrijeme života našeg Pere stalo. Danas je utihnuo FIS i sve note na Perinoj harmonici s kojom nas je uveseljavao mnogo puta, a koja mu je liječila sve rane i sve tajne znala.

Uvijek kada smrt dotakne nam bliske osobe, zastanemo prisjećajući se svih zajedničkih trenutaka, razgovora i svaki put nam bude žao što nismo više razgovarali jer kroz razgovor otkrivamo bogatstvo čovjeka svakog od nas.

Često samo nam nedostaje strpljiv dijalog, pun povjerenja i razumijevanja, u obitelji i u zajednici kako bi se bolje razumjeli i prenosili vrijednosti vlastitog znanja i prihvaćali sve ono dobro u drugima. Sjećam se kako je Pero govorio: „Za godinu dana zaposlit ću još tisuću radnika“, zvučalo je nevjerojatno.

Ili kada je sjedio u mom uredu i predložio, ako nisam puno žedan, da ne otvaramo dvije boce vode, nego da podijelimo jednu. Na malim stvarima se vide velika načela koja su nosila našeg Peru u stvaranje radnih mjesta i poduzeća što je ostavilo neizbrisiv trag.

Najčešće, zbog ljudske slabosti, u drugima se traže mane, nesavršenost i onda se govori samo o njima, bez obzira što su zanemarive u odnosu na vrline i doprinos zajednici. Svi smo mi izloženi tome, te vrijedi narodna poslovica: „Teško se za života postaje svecem“.

Pero je u svom životu napravio mnogo i dok god je mogao pravio je planove, radio i doprinosio cijeloj zajednici u BiH. Iza njega ostaju njegova velika djela, FIS i pjesma, to su spomenici koji će nas podsjećati na velikog čovjeka s kojim se danas fizički rastajemo. Rastajemo se i od zajednički provedenih trenutaka umjesto kojih nastaje praznina koju ne mogu ispuniti riječi utjehe. Naš, ljudski susret sa smrću susret je s nepoznatim, mističnim i samo nam naša vjera daje odgovore. Naslućujemo koliko je kratak naš život u odnosu na vječnost postojanja i da je utjeha jedino Božja nagrada i Božja pravda.

Ljudski je da smo danas tužni i da tugujemo. Neka nam dragi Bog podari utjehu, a pokojnom Peri pokoj vječni. A Pera nam je pjeva: „Kada ne bude mene, sjetite se moga lika, u sjećanju neka žive Pera i harmonika“, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

U ime poduzeća FIS obratila se Dijana Brkan, direktorica marketinga: „Dragi Pero, krenuo si od ničega, ali si imao viziju kojoj danas svi svjedočimo. Naš Pero bio je otac, prijatelj, poslodavac, humanist, čovjek kojeg će pamtiti cijela Lašvanska dolina, ali i Bosna i Hercegovina. On je bio osoba s idejom, vizionar, ali i čovjek od djela i rada. Uvijek je isticao kako su najveća snaga FIS-a njegovi radnici. Ostaje nam da mu kažemo veliko hvala i kako smo ponosni što smo imali čast raditi sa Perom. Nikada te nećemo zaboraviti“.

U ime Općine Vitez obratio se trenutni načelnik Tomislav Bošnjak Matić.

„Kroz svoj poduzetnički i društveni rad bio si ponos Viteza, a tvoj FIS je na divljenje svima nama u Vitezu. Poznavali smo se privatno i ponosan sam što smo bili kumovi, što sam ti bio prijatelj, ali i djelatnik FIS-a. Uvijek si bio korak ispred svih nas. Hvala ti dragi Pero!“, kazao je načelnik Matić.

U ime Udruge poslodavaca općine Vitez obratio se Jozo Miškić: „Dragi Pero, išao si uvijek korak ispred nas i pamtit ćemo te kao osnivača PC 96. TI si bio neizmjerna snaga svim poduzećima u Vitezu. Rado se sjećamo naših druženja gdje si nam pričao o svojim vizijama, o razvoju FIS-a. Pjesma “Harmoniko moja”, i “Nema raja bez rodnog kraja”, obilježila je sva naša druženja. Nećemo te zaboraviti i nastavljamo zajedno gdje si stao, jer ti ćeš zakopati neke nove temelje na bolje i ljepšem mjestu. Ovo nije kraj, vidimo se i hvala ti, prijatelju!“

Na koncu komemoracije upriličen je video o životu Pere Gudelja, o njegovom djetinjstvu, obitelji, poslovnim počecima, FIS-u, harmonici i svemu ostalom što je Peru Gudelja činilo jedinstvenim, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Dnevnik.ba