Article_Top_970x250

(FOTO) Otvoren summit G20, Trump slatkorječiv i odlično raspoložen

osaka

(FOTO) Otvoren summit G20, Trump slatkorječiv i odlično raspoložen

lip 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters

Američki predsjednik Donald Trump svoj je često grub i agresivni govor zamijenio diplomatskim tonom i prijateljskim vibracijama na otvorenju summita G20 u Osaki gdje se sastaje sa svjetskim čelnicima na koje se okomio samo nekoliko dana ranije.

Očekivanja su da će summitom u Osaki dominirati razlike - od oštrih i jasnih razlika u trgovinskom ratu između SAD i Kine, razlika u pogledu stavova o klimatskim promjenama i napetosti u Zaljevu s Iranom.

Dok je sjedio na sjednici s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je često kritizirao zbog kupnje energenata od Rusije i neuspjeha da ispuni obećanje o povećanju izdvajanja za obranu NATO-a, američki predsjednik bio je veseo.

- Ona je fantastična osoba, fantastična žena i vrlo mi je drago da je imam kao prijatelja - rekao je Trump hvaleći trgovinske odnose između SAD-a i Njemačke.

Istodobno nije bilo znakova Trumpovih primjedbi izrečenih ranije ovog tjedna da je sigurnosni savez s Japanom u neravnoteži te da, dok bi SAD branio azijsku zemlju, Tokio bi čekao hoće li SAD bio napadnut a događaje gledao preko "televizora Sony". Umjesto toga Trump je pozdravio trgovinske veze s Japanom te obećao da slijede novi dogovori.

Na putu za summit Trump se okomio na Indiju zbog "neprihvatljivih" tarifa za SAD, no u Osaki je obećao "vrlo obuhvatan trgovinski sporazum" s Indijom, na početku susreta s premijerom Narendom Modijem. Trump, Abe i Modi čak su imali i trostrani prvi susret na samom početku zajedničkog summita, koji se čini kao blok protiv Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping treba se sastati s Trumpom u subotu na najiščekivanijem događaju na ovogodišnjem summitu. Stručnjaci su podijeljeni u pogledu toga mogu li Xi i Trump postići dogovor ili barem stanku u trgovinskom ratu, ili će dvije zemlje nastaviti put gospodarskog razdvajanja.

Svjetski gospodarski rast mogao bi se zaustaviti zbog njihova sukoba, koji se intenzivirao zbog američkih sankcija kineskom divu Huaweiju. Tek će se vidjeti hoće li Peking biti spreman učiniti neku gestu, ponajprije kada je riječ o tehnološkom sektoru. I hoće li Trump odustati od borbene gospodarske retorike koja mu je toliko draga u trenutku kad kreće u kampanju za reizbor 2020.

Sukob Washingtona s Iranom najteža je međunarodna kriza u ovom trenutku.

Kina je saveznica Teherana i jedan od glavnih uvoznika iranske nafte. Europska unija i Rusija pozivaju da se poštuje međunarodni nuklearni sporazum sklopljen s Iranom 2015., za koji Trump više ne želi ni čuti, a kojeg se sada želi riješiti i Iran. Domaćin sastanka G20, Japan, pokušao je posredovati, no to mu nije uspjelo.

SAD je u ponedjeljak uveo nove financijske sankcije najvišim dužnosnicima iranskog režima, uključujući ajatolaha Alija Hamneija.

- Nastavit ćemo povećavati pritisak na Teheran - poručio je Trump.

Ta strategija odgovara Saudijskoj Arabiji, velikom iranskom regionalnom suparniku i članici G20, ali se nimalo ne sviđa Moskvi. Vladimir Putin moći će o tome razgovarati s Trumpom u Osaki jer je ondje predviđen njihov bilateralni sastanak.

G20 neformalni je forum koji okuplja 19 najrazvijenijih zemalja svijeta i Europsku uniju.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250