Article_Top_970x250

(FOTO) Na Humcu proslavljen blagdan sv. Ante

hercegovina

(FOTO) Na Humcu proslavljen blagdan sv. Ante

lip 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ljportal.com

Cijele noći i jučerašnjeg dana rijeke hodočasnika i automobila iz cijele Hercegovine i južne Hrvatske slijevale su se u svetište sv. Ante na Humcu, najvećem hercegovačkom svetištu ovoga sveca, gdje su se molili svom nebeskom zaštitniku.

Vjernike je u okrilju ovog franjevačkog drevnog humačkog samostana okupila ljubav i povjerenje prema Svecu koji, u tajnovitom nacrtu Božje providnosti, ostaje i nakon osam stoljeća učitelj duhovnog života, živi primjer kreposti i svetosti, moćni zagovornik kod Boga, piše Ljportal.com

Svete mise slavljene su već od 5 sati ujutro, a svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH u koncelebraciji s provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije Miljenkom Štekom te humačkim gvardijanom fra Darijem Dodigom i župnikom fra Ljubom Kurtovićem, a pjevanjem je svetu misu uzveličao Veliki župni zbor sv. Ante pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice.

„Došli ste ovdje iz onih mjesta u kojima se inače odvija vaš svakodnevni život. Hodočašće je hodanje u kojem si se usmjerio prema mjestu u koje si naumio stići, to je onaj definitivni cilj dolaska. U vašem slučaju vaš cilj je ovo svetište. Kad netko nakon dugog vremena stigne na određeno mjesto postigne osjećaj mira, zadovoljstva i unutarnje radosti. Evo napokon sam stigao na mjesto na koje sam htio stići, to je smisao svih hodočašća. Hoda se i na tom putu se susreće s poteškoćama, ali na kraju se stiže. Naš život je jedno hodočašće. Ja, ti, onaj tamo, svi smo hodočasnici na ovoj zemlji. Krenuli smo u dan našeg rođenja, i onda nakon oko osamdeset godina hoda koje je uvijek naporno i uz brdo, napokon stižemo u nebeski Jeruzalem. Moramo često razmišljati o životu , kao hodočašću jer naše krajnje prebivalište nije ovdje nego ono nebesko, prebivalište samog Boga. Ovo hodočašće je povezano sa životom svetog Ante koji je bio hodočasnik u prvom smislu riječi“, rekao je apostolski nuncij u BiH okupljenim vjernicima u najpoznatijem svetištu sv. Ante u Hercegovini.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Ljubo je zahvalio svima koji su kroz devet dana dolazili i u zajedništvu molili pomoć i zagovor svetog Ante te posebno pozdravio Zaboravljene branitelje koji su došli moliti zagovor sv. Ante da se iznađe političko rješenje njihovim opravdanim zahtjevima.

Na samom kraju misnog slavlja prije samog završnog blagoslova, gvardijan samostana fra Dario Dodig iz zahvalnosti zbog dolaska i upućene propovjedi nadbiskupu Pezzutu darovao sliku svetoga Franje i monografiju galerije Majka kao znak sjećanja na Humac .

Dnevnik.ba