Article_Top_970x250

(FOTO) Kosačini vitezovi iz Ljubuškog čuvali hrvatskog izbornika Dalića 

Počasna garda Lubussa na 18. Večernjakovom pečatu

(FOTO) Kosačini vitezovi iz Ljubuškog čuvali hrvatskog izbornika Dalića 

svibnja 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vitezovi iz Ljubuškog sinoć su plijenili pažnju na 18. Večernjakovom pečatu koji je održan u Hrvatskom Domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Odjeveni u oklope kakve su prije mnogo godina nosili čuvari Stjepana Kosače vitezovi su bdjeli nad posjetiteljima manifestacije, te su Osobu godine Zlatka Dalića ispratili do pozornice.

Riječ je o počasnoj gardi osnovanoj prije više od godinu i pol dana u Ljubuškom koja nosi ime Lubussa. Pripadnici garde su odjeveni u vitezove kako je nekada izgledala garda Hercega Stjepana Kosače koja je godinama bdjela nad Ljubuškim.

Lubussa broji deset vitezova i svi su kostimirani i naoružani. Svaki od njih ima svoju ulogu u gardi, od vitezova, streličara, pješaka do barjaktara.

Osnovni dio svakog vojnika je isti, a čine ga: Gotičke kožne cipele, kratke hlačice, srednjovjekovne vunene hlače, te jednostavna pamučna tunika. Od ostale opreme tu je: laneni gambeson, podstavljena jakna s dugim rukavima, srednjovjekovni kožni remen. Naravno, tu su još futrole za mačeve, mačevi, štitovi, koplja, sjekire, lukovi i strijele. Vrhunac garde su potpuno oklopljeni vitezovi koji imaju na sebi metalni oklop.

Svojim izgledom vitezovi Ljubuškog plijene pažnju, te su sve veće manifestacije u Ljubuškom, ali i Hercegovini postale nezamislive bez njih. Oklopi i oprema za vitezove  Lubusse kojima upravlja istoimena udruga osnovana u Ljubuškom, kupljeni su u sklopu projekta "Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek”.

Riječ je o projektu prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore, kojim se potiče društveno-ekonomski razvoj. Nositelj projekta u BiH je bio HERAG - Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije.

Uz osnivanje počasne garde u sklopu navedenog projekta realizirano je i asfaltiranje ceste prema tvrđavi hercega Stjepana Kosače. Spomenuto asfaltiranje ceste i osnivanje garde samo su prvi koraci ka oživljavanju kulturno povijesnog spomenika kojeg je herceg Stjepan Kosača izgradio nad Ljubuškim. Naime, započete su bojne aktivnosti koje bi u budućnosti  trebale dovesti do obnavljanja dijela tvrđave.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250