Article_Top_970x250

(FOTO) Javna rasprava o proračunu Grada Mostara za 2018, nema većih projekata

Proračun manji u odnosu na prošlu godinu

(FOTO) Javna rasprava o proračunu Grada Mostara za 2018, nema većih projekata

pro 13, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Javna rasprava o proračunu Mostara za 2018., foto: Dnevnik.ba)

U mostarskoj Gradskoj vijećnici u srijedu je održana javna rasprava o Proračunu Grada Mostara za 2018. godinu. Nakon prošlogodišnje javne rasprave, ovo je drugi put da je javnost imala priliku reći što misli o planiranju proračuna za kojeg je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao kako ni u idućoj godini ne bi trebao donijeti veće projekte za grad na Neretvi.

"Mislim da je ovo jedan dobar način da dođemo do poboljšanja prijedloga za narednu godinu i želim se unaprijed zahvaliti svima koji sudjeluju. Rekao bih da ovo nije rasprava, nego je davanje prijedloga poboljšanja proračuna za iduću godinu. Mi smo danas u situaciji kada ne raspolažemo svim informacijama, pa je nacrt Proračuna za 2018. manji nego je bio rebalans. Razlozi za to su jer mi trenutno nemamo informacije koliko ćemo imati grantova s viših razina vlasti te koliko ćemo dobiti novca od međunarodnih organizacija na koje Grad aplicira", istaknuo je u svom govoru gradonačelnik Mostara. 

Proračun manji u odnosu na prošlu godinu

Bešlić je kazao kako se još ne može znati tko će donijeti Proračun Grada Mostara jer nema Gradskog vijeća i na koji će način Parlament Federacije BiH reći da se koristi Proračun Grada.

Načelnik odjela za financije Izet Šahović ponovio je kako je Proračun manji u odnosu na prošlu godinu za oko sedam milijuna maraka jer nisu evidentirani svi grantovi kao što je federalni za završetak Fejićeve ulice, za školu u Gnojnicama, za most Avenija - Sutina i još neki manji projekti. 

"Kad su u pitanju ukupni prihodi, odnosno prihodi općeg fonda su 35 milijuna i 772 tisuće maraka i ti iznosi su približni prihodima planiranim u 2017. godini, dok su porezni prihodi 26 milijuna, a neporezni 19 milijuna KM", te dodao da za namjenske prihode nije uravnotežen budžet zato što su se htjeli vidjeti prijedlozi građana nakon kojih će se prijedlog budžeta uravnotežiti.

'Mostar može biti najljepši grad u regiji'

Marin Bago, ispred projekta 'Pravo na grad' kojega implementira mreža 'Naše društvo' iz Mostara naglasio je kako je i na ovoj javnoj raspravi upozoreno na nelegalno i netransparentno trošenje novca, odnosno o komunalnim djelatnostima i nepostojanju plana zajedničke komunalne potrošnje.

"Došli smo u tu situaciju da nema plana za uređenje našeg grada i da građani ni na koji način ne mogu kontrolirati jer nedostaju dokumenti. Našim istraživanjem se pokazalo da Mostar, po iznosima novca koji raspolaže u Proračunu, može biti najljepši grad u regiji i smatramo da se Gradska uprava, odnosno Gradski odjeli, moraju vratiti u zakonske okvire jer mi ćemo biti prinuđeni koristiti zadnji mehanizam, a to je podizanje krivične prijave za netransparentnu isplatu posljednjih godina koja iznosi 67 milijuna KM", istaknuo je Bago.

Alija Behram, predsjednik 'Mostarskog kruga', udruge koje je uključena u aktivnosti oko obnove Partizanskog groblja predložio je amandman za uvrštenje Partizanskog spomen groblja u područje budžeta koje se tiče zajedničke komunalne potrošnje. 

"Partizansko spomen groblje kao nacionalni spomenik označen je od 2006. godine, a prije nekoliko godina ispao je iz budžeta, odnosno iz sektora održavanja i nalazi se u stanju u kakvom se nalazi. U suradnji s komunalnim poduzećima, mi smo izdefinirali da bi na godišnjem nivou taj iznos trebao iznositi 130 tisuća maraka", kazao je Behram.

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje dnevno skrbi za 170 pacijenata

Milena Latinčić, socijalna radnica u Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, zahvalila se Gradu Mostaru u ime Centra i ravnatelja dr. Siniše Skočibušića na odobrenim sredstvima za tekuću godinu pomoću kojih su djelatnici imali redovite plaće i doprinose za 2017. godinu te je predstavila projekt za narednu godinu.

"Mi planiramo iduće godine uraditi rekonstrukciju našeg Centra zato što je u jednom vrlo lošem stanju, a imamo i problem jer je ulaz u naš Centar pored ulaza stanara u zgradi i razumijemo njihove pritužbe. S obzirom na sve to, mi planiramo iduće godine u sklopu te rekonstrukcije napraviti ulaz sa strane bivšeg Žitoprometa", naglasila je Latinčić.

Navela je kako Centar još ima financijskih problema što se tiče uplate doprinosa za djelatnike jer doprinosi nisu godinama uplaćivani, a dvije djelatnice bi uskoro trebale ići u mirovinu te nedostaje sredstava da im se uveže radni staž.

"Trenutno imamo 170 pacijenata na dnevnoj terapiji, međutim taj broj varira pa ih nekada zna biti i 250 pa dobro znate što znači za jedan grad kada mi skrbimo o jednoj populaciji koja zna biti jako neugodna u određenim trenucima", istaknula je Latinčić. 

Svi oni koji nisu mogli doći na javnu raspravu, a žele dostaviti svoje primjedbe i prijedloge na proračun, to mogu učiniti i putem elektroničke pošte na adresu [email protected] do 14. prosinca 2017. godine.

Nacrt Proračuna može se pogledati na službenoj stranici Grada Mostara.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250