Article_Top_970x250

(FOTO) Hrvatska zvona podržala Hrvatsku republikansku stranku

Javna tribina u Širokom

(FOTO) Hrvatska zvona podržala Hrvatsku republikansku stranku

tra 09, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U prepunoj dvorani kina u Širokom Brijegu večeras je održana javna tribina u organizaciji Udruge Hrvatska zvona. Jedinstvo ili zajedništvo: Demokracija ili jednoumlje.

Gosti tribine bili su predsjednik ove udruge Marko Tokić, predsjednik HRS-a Slaven Raguž i svećenik fra Mario Knezović.

Prisutnima se na samom početku obratio predsjednik Udruge Hrvatska zvona koji je pozdravio prisutne naglasivši da hrvatskom društvu u BiH treba svojevrsni društveni preobražaj. Svatko tko se osjeća pozvanim, neka dođe, dobrodošao je da zazvonimo zajedno, kaže Tokić. 

Na tribini je pročitano i pismo podrške koje je prisutnina poslao Dario Kordić.

Prvi govornik večeri bio je fra Mario Knezović. Važno je da se sabiremo u jedno, kako bi pokazali naše različitosti, rekao je Knezović. 

Jedna od večerašnjih tema kojima se bavimo je jednoumlje, kaže Knezović i dodaje kako je bijedno to što nekada nismo prvi spremni ispiti čašu, kalež, peharnik... Ako budemo očekivali da će cijeli život netko drugi tu čašu ispijati za nas, nismo se dostojni zvati mislećim ljudima, rekao je Knezović i podsjetio na riječi velikog Dantea: "U trenucima moralne krize, one neutralne čeka najgori krug pakla", kaže Knezović. 

 

Crkva ima pravo progovarati

Osjećam se nekad debilno kad moram iznova kao papagaj ponavljati ljudima kako mi kao Crkva imamo pravo progovarati jer nas oni iz bivšeg sustava žele vratiti u sakristiju, kaže Knezović. Večeras ovdje ponosno stojim i ne mogu miran ostati kod kuće kad imam podatak da je naša zemlja, Bosna i Hercegovina najkorumpiranija zemlja na svijetu. Ja ako o tome ne progovorim, spadam u carinike koji o tom šute. Onog trenutka kad se oslobodimo straha, možemo misliti, rekao je on. 

 

Meni ništa ne treba 

Knezović je istaknuo kako njemu ništa ne treba i kako mu se ništa ne može pokloniti jer njemu ništa ne treba. Meni je borba za opće dobro motiv, kaže on. Ti spinovi o nekakvim interesima pokazuju bolest našeg društva. Ja poznajem masu osoba koji djeluju na načelu darežljivosti bez interesa,  kaže on. 

Jednoumlje smeta i na svjetskoj razini, kaže Knezović i ponavlja riječi pape Franje koji je kazao kako jednoumlje udara na savjest i da je ono nasilje nad savješću, nad nacijama i čovjekom. U takvim uvjetima ne možemo govoriti ni o demokraciji, jer je demokracija trenutno u rukama nadmoćnijih. 

Mi smo svi politička bića i to moramo shvatiti, kaže Knezović i dodaje da je to zauzimanje za opće dobro. 

Jedan službeni dokument crkve jasno je rekao kako se svećenik mora zanimati za politiku, to bi ste vi prisutni trebali reći vašim svećenicima koji možda nisu ni pročitali taj dokument. Nas je medijska mašinerija uvjerila da je sablazno ako se svećenici bave politikom. 

Podsjetio je i na sve one svećenike koji su se bavili politikom. Papa Ivan Pavao II. se bavio politikom kad je Republika Hrvatska međunarodno priznata, pitajte ministre u Hrvatskoj, tada se nitko nije bunio jer se svećenici bave politikom. Fra Jozo Zovko se bavio politikom, fra Slavko Barbarić se bavio politikom, kaže Knezović.  

Jednoumlje je bolest, kaže Knezović, mi u BiH stalno govorimo o tom unitarizmu i s pravom govorimo, ali ne možemo onda unutar svoga naroda raditi protiv različitog mišljenja. Mi u ključnim strateškim stvarima trebamo imati jednoumlje, ali mi to nemamo jer je jednoumljenje u nas utemeljeno na matrici koristi i interesa. Ja sam se umorio od izlaska na presudne izbore, kaže on.  Kod nas nema odgovornosti, to nama fali, da se mi provjetrimo. Meni nije važno tko će vladati, koja stranka, ali ne možemo odustati od minimuma. 

Mi ne da nemamo televiziju, mi nemamo ni viziju, što će nam televizija kad nemamo vizuju, kaže Knezović. 

Ja ću pomoći svima koji se zalažu za pravdu, pravednost i ideale, kako god se zvali, kaže Knezović. 

Nakon fra Marija Knezovića, prisutnima se obratio profesor Marko Tokić. 

Podsjetio je na propuste međunarodne zajednice, od upada u Hercegovačku banku, do nametanja Alijanse i Platforme. 

 

Tokić opleo po Kukiću i Komšiću 

Podsjetio je na slučaj Željka Komšića koji je dva puta biran u Predsjedništvo bošnjačkim glasovima, ali i na najave Slave Kukića koji je svojevremeno kazao kako može osvojiti 200 tisuća glasova. 

U slučaju takve manipulacije, Hrvati ne mogu dosegnuti tih 200 tisuća, pa im je isto hoće li ići na izbore ili biti negdje na kupanju na Jadranu, kaže on i podsjeća kako je tzv. građanski princip koji Bošnjaci zagovaraju sličan onem kojem je i Milošević svojevremeno zagovarao. 

Mi Hrvati smo se pretvorili u četverogodišnjake, kaže Tokić, svak četiri godine nas zainteresiraju za izbore. Puna su im usta potrebe za jedinstvom, zajedništvom i to traje do drugog dana nakon izbora. Zaboravi se da smo svi jednaki, pa prestanemo biti jednaki i postanemo mali, četverogodišnji Hrvati.

Iskusili smo nametnutu vlast, ali smo bome iskusili i vlast na većinskim hrvatskim područima gdje su sve stranke usvojile model da su svi Hrvati jednaki a neki jednakiji.

Nastavimo li kao i do sada šutjeti, model će se samo usavršavati, podsjeća Tokić. 

Svakoga dana svjedočimo iseljavanju, kaže Tokić i pita tko će raditi kad i ako svi odu i hoćemo li morati uvoziti nekog.

U političkom životu jedinstvo zagovaraju oni koji bi htjeli zadržati postojeće stanje. I tako HNS umjesto svrhe postade sredstvo, ali ipak u HNS-u vidimo demokratski potencijal. 

Jedinstvo se treba postavljati na zajedničkim ciljevima, kaže on.

 

Podrška HRS-u 

Javno ćemo podržati Hrvatsku republikansku stranku, kaže Tokić jer je to jedina stranka koja se do sad nije kompromitirala. 

Ne ustanemo li i budemo li šutjeli i kamenje će progovoriti, kaže Tokić, nema nam druge nego raditi na vlastitom preobražaju kako bi oplemenili svoju sredinu.

Treći govornik na večeri bio je Slaven Raguž. Jedinstvo, zajedništvo, demokracija jednoumlje, kaže Raguž, to me podsjeća na neka povijesna razdoblja i ne evolutivni proces Hrvata kad treba. Krajem osamdesetih smo pokazali to jedinstvo koje je preraslo u zajedništvo. Cilj je bila demokracija i do nje se došlo, ali čim izađemo vani, vidimo da smo napravili puni krug i vratili se u jednoumlje, kaže Raguž.

Raguž se vratio u izlaganju na par godina unatrag i podsjetio na 2010. godinu i gaženje prava Hrvatima te pokretanje postupka svojevrsnog gaženja svega hrvatskog. Podsjetio je i na to da je, ekonomski gledano, vlada famozne Platforme bila i statistički i ekonomski gledano najgora vlada u povijesti Federacije BiH.

Podsjetio je i na greške koje je HDZ BiH učinio nakon 2014. i ulaska u vlast vezano za ustupke koje su činili DF-u oko Vijeća ministara i imenovanja Suljagića kao državnog doministra.

Što se radilo u ove četiri godine, pita Raguž. Gdje je Izborni zakon, gdje su promjene Ustava i sve obećano, što je vlast radila osim spašavanja kladionica, promoviranja akciza, spašavanje fonda MIO/PIO i tome slično.

 

Ne idu za novcem

Govoreći o narodu koji odavde odlazi, Raguž je rekao kako ljudi ne odlaze samo iz ekonomskih razloga nego i iz političkih. Jednaku odgovornost za gaženje našog naroda imaju i ovi tzv. naši, ne samo oni iz Sarajeva koji u institucijama ne brane ništa osim vlastitih interesa. 

Nama treba jedan korak unatrag; u demokraciju, moramo preispitati sami sebe. Za stanje gdje jesmo, odgovorni smo i mi sami. 

Živimo u svijetu i u iluziji jeftino prodane istine, kaže Raguž. Podsjetio je, u kontekstu medijskih manipulacija, i na slučaj gola koji hoda i udara djecu po Širokom Brijegu.

Tribina je zaključena pozivom da se svi zainteresirani potpisivanjem pristupnice pridruže Hrvatskim zvonima. 

I. Crnjac / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250