Article_Top_970x250

Fojničanin Romo samouk naučio svirati 20 instrumenata

multitalentirani umirovljenik

Fojničanin Romo samouk naučio svirati 20 instrumenata

tra 11, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Avaz

Više od 50 godina živi s Katicom u skladnom braku

 

U naselju Otigošće, koje je udaljeno desetak kilometara od Fojnice, živi 72-godišnji Janjko Petrović Romo. Romo živi sa suprugom Katicom i preko pedeset godina su u skladnom braku. Oboje su u mirovini i imaju troje djece, šestero unučadi i dvoje praunučadi, piše Avaz.ba.

Međutim, ono što Janjko Petrovića Romu izdvaja od ostalih ljudi jest što je zanimljiva osoba, voli šalu, a svira na nekoliko glazbenih instrumenata. Kaže kako ih ima dvadesetak.

Čuvao ovce

- Počeo sam svirati sa šest godina frulu i dvojnice dok sam čuvao ovce i samouk sam naučio nekoliko svirati nekoliko instrumenata. Kad sam otišao na odsluženje vojnog roka u Kičevu u bivšoj Jugoslaviji, tu sam imao prijatelja Živojina Nikolića koji me nakon odsluženja vojnog roka pozvao da idem kod njega u Njemačku raditi. Otišao sam 1969. godine i tamo sam svirao za naše radnike koji su se nalazili na privremenom radu u Njemačkoj. Tamo sam i oženio svoju Katicu i evo preko 50 godina smo u skladnom braku. Moglo se dobro i zaraditi od svirke, znao sam za noć sviranja dobiti 700 njemačkih maraka, prisjeća se Janjko Petrović Romo.

Prema njegovim riječima, uvijek je volio i šalu.

- Dok bi bila pauza u sviranju zabavljao sam ljude, sjećam se kako sam im nabrajao ovako – „Ja sam dijete i tako se osjetim, za ženama sam znao da puno letim, sve su lijepe, ni jedna mi ne smeta, obilazio sam ih k´o pčela, od cvijeta do cvijeta. Uvijek su mi žene u pameti, mijenjao sam ih k´o opanak na peti, kad ih vidim igraju mi, damari k´o drva na kamari. Uvijek sam bio u ćošku, nisam im nikad bio na trošku“ - nabraja Petrović.

Iskreno kaže da je malo Tko volio žene kao on i da nema ljepših žena nego u BiH.

- Trinaest godina sam u mirovini i imam jedan hobi - prikupljam kape. Imam ih sada preko 200 komada iz raznih država i sve različite, kaže Janjko Petrović Romo i dodaje:

Prikuplja i olovke

- Prikupljam i kemijske olovke, upaljače, glazbene kasete, stare predmete... da se malo zabavim u umirovljeničkim danima. Imam jednu gitaru staru preko 100 godina, također imam šešir star preko 150 godina, dobio ga od rođaka koji živi u Njemačkoj, a on ga dobio iz Teksasa. Imam stari kantar koji vaga do 200 kilograma, ali u okama, davao mi je čovjek za njega 1.000 maraka, ne bih ga dao ni za toliko eura, točan kao apotekarska vaga. Posjedujem staro zvono, dobio iz Švicarske, a nosile su ga krave koje su se bole na koridama. Imam preko 20 glazbenih instrumenata, samih frula desetak vrsta. Za blagdan volim imati najtvrđa jaja, vješt sam probrati tvrda kuckajući o zub, hvali se ponosno na kraju Janjko Petrović Romo.

Dnevnik.ba