Article_Top_970x250

Fojnica: Jelena Cvjetković i njezina tetka Kata strahuju od odrona koji bi im mogao zatrpati kuću

apel za pomoć

Fojnica: Jelena Cvjetković i njezina tetka Kata strahuju od odrona koji bi im mogao zatrpati kuću

velj 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zbog nedavne obilne kiše dvije žene u Bakovićima i dalje strahuju od odrona koji bi im mogao zatrpati kuću

 Zbog nedavne obilne kiše dvije žene u Bakovićima i dalje strahuju od odrona koji bi im mogao zatrpati kuću

Iako je stanje prirodne nesreće za općinu Fojnica izazvano nedavnim obilnim kišama službeno završeno, nesreća nikako da završi za Jelenu Cvjetković i njezinu 71 godišnju, teško bolesnu tetku Katu Taraba. Njih dvije, prije nepunih 14 godina, nakon deset godina izbjeglištva, dobile su vlastiti krov nad glavom. Međunarodnim donacijama uglavnom, kuća im je sagrađena u naselju Bakovići jer uvjeta za povratak u Bistricu iz koje su protjerane, također u općini Fojnica, nije bilo. Po prirodi skromne, dvije žene prepuštene same sebi, prihvatile su obnovljenu kuću za koju je prilikom tehničkog prijama ustanovljeno da je za stanovanje neuvjetna, jer drugog izbora, kažu danas, nisu imale. Od kuće neuvjetne za život, s ljubavlju i uz mnoga odricanja, stvorile su topao dom. Nažalost, svakog trena bez njega bi mogle ostati jer obilne kiše koje su nedavno zahvatile BiH pokrenule su brdo jalovine koje se prijeteći nadvilo nad njihovom kućom, prenosi Artinfo.ba.

"Nama nije prijetnja obična zemlja već jalovina koja je ostala nakon isklapanja zlata u nekadašnjem rudniku koja potpuno drugačije reagira u dodiru za zrakom i vodom koja i dalje izvire iz brda na više mjesta. Mi nit znamo od čega se sastoji niti kako se nositi s ovim problemom zbog kojeg ne spavamo noćima ni ja ni tetka. Objema nam tlak skače i bojimo se zdravstvenih problema koje bi mogle imati zbog svega", ispričala nam je Jelena Cvjetković.

U ratu je bila medicinska sestra, pomagala je svima kojima je u najteža vremena pomoć bila potrebna. Danas jedva preživljava jer jedini izvor prihoda njoj i tetki je minimalma mirovina od 326 KM koju Jelena ima. Njezina tetka Kata nema nikakvih primanja. Starica koja je zbog moždanog udara neko vrijeme bila nepokretna i doktori su je kaže nam kroz smijeh „otpisali“ najviše se brine kako spasiti goli život i to pokućstvo koje su ni sama ne zna kako uspjele pribaviti.

"Da mi je moju Jelenu spasit i ovo malo stvari što imamo. I da negdje, makar u jednoj sobici, imamo svoj mir, bez straha da će nas brdo zatrpati", kaže nam Kata Taraba.

Za dvije žene koje su se godinama borile s različitim životnim teškoćama, od nedovoljno sredstava za normalan život, do stalnih popravaka puta do njihove kuće kojeg mjerodavne službe niti održavaju niti zimi čiste, posljednja nesreća bila je jednostavno previše. Siguran krov nad glavom i mir jedino je što trebaju Jelena Cvjetković i njezina tetka Kata Taraba koje od obitelji imaju samo jedna drugu. Na pitanje kako im pomoći ni njih dvije nemaju niti mogu imati precizan odgovor. Pretpostavka je da bi na teren bi čim prije trebali stručnjaci koji su u stanju analizirati tlo koje im prijeti urušavanjem, a onda bi se mjerodavne, prije svih općinske službe, trebale pobrinuti da im osiguraju siguran krov nad glavom. Iako pritisnute životnim teškoćama s kojima same ne mogu izaći na kraj Jelena i njezina tetka Kata teška srca traže pomoć.

Suznih očiju Jelena nam je na odlasku kazala: „Neka oni koji mogu kupe moje slike i tako nam mogu pomoći“.

Jelena Cvjetković razvila je dar za slikanjem i izradom različitih ukrasnih predmeta te je usprkos svemu voljna svojim talentom zarađivati za preživljavanje. Nažalost, u situaciji u kojoj su se našle ona i njezin tetka, to je nedovoljno.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250