Article_Top_970x250

Filmsko uhićenje zločinca: ‘Prepoznali smo ga po obrvama, bio je u pidžami, a u ruci - pištolj!‘

akcija na palama

Filmsko uhićenje zločinca: ‘Prepoznali smo ga po obrvama, bio je u pidžami, a u ruci - pištolj!‘

ruj 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Profimedia

Bivši visoki dužnosnik bosanskih Srba i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik umro je u utorak u bolnici u Banjoj Luci u dobi od 75 godina od posljedica zaraze koronavirusom, potvrdili su iz banjolučkog Kliničkog centra.

Krajišnik se liječio od 30. kolovoza kada je primljen zbog upale pluća i od tada je bio na respiratoru.

Krajišnika je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2009. godine osudio na 20 godina zatvora proglasivši ga odgovornim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Iz zatvora je pušten 2013. nakon odslužene dvije trećine kazne i od tada je živio na Palama, no ostao je politički aktivan promovirajući istu politiku zbog koje je i osuđen.

Krajišnik je slovio za najbližeg suradnika ratnog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića. Nakon prvih višestranačkih izbora u BiH 1990. godine izabran je za predsjednika Skupštine tadašnje Socijalističke republike BiH.

Tijekom rata bio je na čelu samoproglašenog parlamenta bosanskih Srba da bi 1996. godine na prvim poratnim izborima bio izabran za člana Predsjedništva BiH i na toj je dužnosti ostao četiri godine.

Po nalogu tužiteljstva Haaškog tribunala 2000. godine uhitili su ga francuski vojnici iz sastava tadašnjeg SFOR-a.

Njegovo uhićenje bilo je predmet mnogih rasprava, pa čak je i snimljen i film o samoj akciji.

Redateljica Anna Roch snimala je dokumentarni film "Operacija Kra" koji je prikazan na francuskoj televiziji. U njemu je razgovarala s nekim pripadnicima tajanstvene postrojbe kojom je zapovijedao viceadmiral Laurent Isnard.

Nekoliko mjeseci prije uhićenja na terenu su se među francuske pripadnike UN-ovih plavih kaciga ubacili vojnici 13. padobranske pukovnije, elitne obavještajne postrojbe.

- Krajišnika smo viđali svaki dan, znali smo gdje mu žive roditelji - pričao je Gerard (kao i njegovi kolege u filmu otkriva tek nadimak ili ratno ime).

Prepoznali ga po obrvama

U ožujku 2000. primijetio je povorku crnih Audija u selu blizu Pala, uporišta bosanskih Srba nadomak Sarajeva.

Gerard je pretpostavio da se "Kra" vratio roditeljima, ali morao se uvjeriti u to.

"Jedne noći smo kroz šumu došli do polja, na osamdeset metara od prozora kupaonice. Imam malu kameru na tronošcu s objektivom od 500 mm. Hladno je, čekamo. Pali se svjetlo. Počeo sam snimati. Meta trinaest puta prolazi ispred prozora. Vidim samo gornji dio lica, ali prepoznajem njegove guste obrve. On je", prisjeća se Gerard.

Glavni vojni stožer u Francuskoj zadaću hvatanja povjerava glasovitoj postrojbi mornaričkih komandosa "Hubert".

"Locirali smo ga. Sad moramo pripremiti akciju, uhvatiti ga, pritom ne izazvati novi rat i dovesti ga živog", rekao je zapovjednik postrojbe Laurent Isnard.

"Za to će nam trebati čarobni štapić", našalio se specijalac koji se predstavio imenom Nemo. "Teleportirati ga u zatvor, a da to ni sam ne primijeti".

U međuvremenu, kako bi bio siguran da se meta - nazvana "John" - skriva u roditeljskoj kući, Gerard je pronašao dobru promatračnicu: štagalj.

"Noću bih podigao crijep dva centimetra kako bih imao pogled na njegovu sobu", rekao je.

"No gazda je dolazio dvaput na dan hraniti stoku. Penjao se na štagalj i vilama uzimao sijeno. Zato smo načinili rupu u sijenu i sakrili se. Nismo se smjeli micati, kašljati ni jako disati".

Uhićen u pidžami

Francuski komandosi u međuvremenu zrakoplovom stižu u Sarajevo. Kako ne bi privukli pozornost uskaču u UN-ova terenska vozila i dvojica po dvojica iskaču u jarke, okupljaju se na zbornom mjestu i idući kroz šumu dolaze do Johnove kuće.

Francuski vojnici su se pribojavali reakcije stanovnika kada eksplozija na ulaznim vratima kuće otkrije početak akcije.

"Na Palama je nepovjerenje na svakom koraku", kaže Nemo. "Oružja ima u svakoj kući".

Skupina se podijelila na tri dijela: jedni su zaduženi za osiguranje akcije, drugi za kontrolu pristupa kući, treći se u pratnji zapovjednika prikradaju kućnom pragu.

Njihove automatske puške imaju laserske ciljnike, ali je njihov snop nevidljiv. "Zato smo nabavili laserski pokazivač koji smo pričvrstili na oružje", rekao je Nemo nasmiješivši se. Jedna do dvije crvene točke na prsima imaju sjajan učinak zastrašivanja.

"Pred vrata smo stavili eksploziv. Dajem znak", kaže admiral Isnard. Odjeknula je eksplozija.

Za nekoliko sekundi prestrašeni stari roditelji su posjednuti na postelju. Na katu je John ustao. U pidžami je, u ruci mu je Colt 45 koji baca i podiže ruke na koje mu odmah stavljaju lisičine.

Na Palama su svi budni, ali nitko se ne miče. Helikopter slijeće, odvozi zarobljenika u sarajevsku zračnu luku, gdje je izručen predstavnicima ICTY-ja.

Dnevnik.ba