Article_Top_970x250

FBI agenti otkrili kako možete prepoznati da vam netko laže

tri znaka

FBI agenti otkrili kako možete prepoznati da vam netko laže

lis 08, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Shutterstock

Postoje znakovi koji upućuju na to da vam netko laže, a teško ih je uočiti

Zaboravite crvenjenje, dodirivanje ušiju, gledanje ulijevo... Postoje znakovi koji upućuju na to da vam netko laže, a teško ih je uočiti. No, istražitelji FBI-a utvrdili su kako ćete prepoznati te znakove i to na suptilan način, tako da sugovornik i ne primijeti da ga testirate.

1. "Pa"

Kad netko na direktno "da ili ne" pitanje odgovara s "pa", to može biti znak obmane. To daje naslutiti da će on ili ona ponuditi odgovor za koji zna da ga ispitivač ne očekuje.

2. "Je"

Ova riječ često okupira prostor između istine i obmane. Riječ je o poluistinama, pretpostavkama i verbalnim vratolomijama. Mnogi žele kazati istinu pa drže duge govore kao bi zadržali iluziju istine, a da je potpuno ne iznesu.

Jednostavan test za to je da nekome postavite direktno pitanje "da ili ne". Ako ne može odgovoriti s "da" ili "ne" i umjesto toga ponudi složen i zbunjujući odgovor, to bi trebao biti upozoravajući znak. Pitajte ponovno i ako ponovi nejasan odgovor, postoji vjerojatnost da je to laž. 

3. Zapitajte se ovo 

Kad iskrene ljude upitate zašto biste im vjerovali, obično dobijete odgovor: "Zato što govorim istinu" ili nešto slično. No, lašci se muče s ovom tvrdnjom, ponajviše zbog toga što zaista ne govore istinu.

Oni obično ponude odgovor poput: "Ja sam iskrena osoba" ili: "Ne morate mi vjerovati ako ne želite", što nisu iste stvari. Pitanje: "Zašto bih ti vjerovao?" može se upitati na različite načine, ovisno o osjetljivosti odnosa.

Dnevnik.ba

 

Tagovi: