Article_Top_970x250

Falsificirao dokumente kako bi dobio mirovinu: Sam sebi ćirilicom napisao liječničko uvjerenje

imao i pečate

Falsificirao dokumente kako bi dobio mirovinu: Sam sebi ćirilicom napisao liječničko uvjerenje

sij 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters

"Stop prIijeevarama do penzije" dugogodišnja je akcija Fonda MIO Republike Srpske, a uštede nakon zaustavljanja falsifikatora liječničke dokumentacije iznose 35 milijuna maraka. Jedan od najupečatljivijih primjera prijevare dolazi iz Hercegovine.

Mnogi od njih su i kažnjeno gonjeni, a primjer osobe iz jedne hercegovačke općine govori dokle ljudi mogu otići da bi ostvarili invalidsku mirovinu ili povećali postojeću, prenosi RTRS.

Primjer iz jedne hercegovačke općine je, kažu u Fondu MIO, za rubriku ''vjerovali ili ne'', s obzirom na postupak osobe s inicijalima S.R.

"Priložio je medicinsku dokumentaciju koju je on osobno pisao tiskanim ili pisanim ćiriličnim pismom i ovjerio falsificiranim pečatom zdravstvene ustanove, odnosno liječnika", rekao je Mladen Milić, direktor Fonda MIO RS.

Njegov spis ovjeren je i u općinskoj administraciji, tako da je imao dva pečata, ali ga je odalo ćirilično pismo kojim je ispisao latinske nazive medicinske terapije.

"Napisao je da je koristio određenu terapiju, naziv terapije, da se ne osjeća dobro itd. A onda faksimil liječnika kao da je bio na pregledu", dodao je Milić.

Nadležne službe Fonda podnijele su kaznenu prijavu, a ta osoba na sudu je proglašena krivom za falsificiranje i osuđena na dva mjeseca zatvora, odnosno godinu dana uvjetno.

Borbu protiv osoba koje prijevarama žele doći do mirovine Fond MIO vodi već osam godina. Više od 35 milijuna KM ostalo je u proračunu, a na stotine falsifikatora ostalo je bez prava na mirovinu.

Mnogi od njih završili su na sudu. Umirovljennici pozdravljaju takve akcije Fonda MIO.

U Fondu MIO Republike Srpske veliku zahvalnost duguju zdravstvenim institucijama u Srbiji koje im pomažu u otkrivanju falsifikatora.

Jedan od primjera takve suradnje odnosi se na slučaj kada su tri osobe iz Bileće ostale bez mirovine jer su pokušali iste podatke o liječenju na VMA, samo s promjenom imena i prezimena i matičnog broja, podmetnuti kao dokaz za ostvarivanje mirovinskog prava.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250