Article_Top_970x250

Europska unija uvela sankcije za pet visokih dužnosnika na Krimu

EU

Europska unija uvela sankcije za pet visokih dužnosnika na Krimu

svibnja 15, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Europska unija jučer je uvela sankcije za pet visokih dužnosnika na Krimu zbog sudjelovanja u organiziranju ruskih predsjedničkih izbora na tom ukrajinskom poluotoku koji je Moskva 2014. pripojila svom teritoriju.

Za pet visokih dužnosnika, odreda članova krimskog i sevastopoljskog izbornog povjerenstva, odsad je zabranjen boravak u EU-u, gdje im se zamrzava i imovina, prenosi Index.hr.

Moskva najavila da zadržavaju pravo odgovora na ove sankcije

Tim se dužnosnicima sankcije uvode zbog "sudjelovanja u organiziranju ruskih predsjedničkih izbora 18. ožujka na poluotoku Krimu i u Sevastopolju koji su nezakonito anektirani, čime su podupirali i vodili politiku koja narušava teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine", obrazlaže se u priopćenju Europskog vijeća.

Moskva si "pridržava pravo da reagira na posljednju neprijateljsku mjeru EU-a", odgovorila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. 

"Jedini konkretan rezultat" tih sankcija je što "gomilaju ljutnju i onemogućavaju dijalog i suradnju s Rusijom koji su u interesu naših građana", dodala je.

Sankcije su dio mjera koje je EU donio protiv Rusije zbog njezine navodne potpore proruskim separatistima u sukobu koji je u Ukrajini izbio u proljeće 2014.

Na crnoj listi EU-a je više članova ruske vlade i osoba bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu. Sankcijama je obuhvaćeno 150 istaknutih ljudi iz Rusije i Ukrajine, među kojima je veći broj predstavnika pobunjenika i 38 "pravnih subjekata" (tvrtke, organizacije i političke stranke) koji su "prijetnja teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine". Njihova imovina u Uniji i dalje je zamrznuta i ne mogu dobiti vizu za ulazak u EU.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250