Article_Top_970x250

Europska komisija sutra usvaja novu Strategiju za zapadni Balkan

proširenje

Europska komisija sutra usvaja novu Strategiju za zapadni Balkan

velj 05, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kako je naveo ranije euobserver.eu, dokument predviđa da bi Crna Gora i Srbija mogle već do 2025. godine postati punopravne članice, dok se za Bosnu i Hercegovinu predviđa početak pregovora o članstvu do 2023. godine.

Europska komisija će u Briselu sutra razmatrati usvajanje nove strategije proširenja na zapadnom Balkanu, a nakon čega će plan u Europskom parlamentu prezentirati visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, te europski komesar za proširenje Johanes Hahn.

Europska komisija na čelu sa Jean-Claude Junckerom, kako je ranije objavljeno u medijima, pripremila je nacrt nove strategije koja prvi put spominje ciljne godine za napredak pojedinačnih država ka punopravnom članstvu.

Kako je naveo ranije euobserver.eu, dokument predviđa da bi Crna Gora i Srbija mogle već do 2025. godine postati punopravne članice, dok se za Bosnu i Hercegovinu predviđa početak pregovora o članstvu do 2023. godine, prenosi Fena.

Cilj nove strategije proširenja jeste ojačati perspektivu država i veze Europske unije s regijom u kojoj i neke druge sile jačaju svoj utjecaj. Hahn je prije nekoliko dana boravio i u Washingtonu gdje se susreo i s najvišim dužnosnicima State departmenta zaduženim za Europu, a najavljen je bio i susret s Jaredom Kushnerom, savjetnikom predsjednika Donalda Trumpa i njegovim zetom.

Nakon usvajanja nove strategije prvi čovjek Europske komisije će napraviti krajem veljaće balkansku turneju u okviru koje će posjetiti sve države regije s porukom da je njihova europska perspektiva čvrsta, ali uz uvjet da ritam reformi mora biti održan.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250