Article_Top_970x250

Euforija u Novom Pazaru: Sve spremno za doček turskog predsjednika Erdogana

važan posjet

Euforija u Novom Pazaru: Sve spremno za doček turskog predsjednika Erdogana

lis 11, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AA

Više stotina novopazarskih taksista, organizirani u koloni, s istaknutim turskim i bošnjačkim zastava i posterima Erdogana, uz zvuke sirena, provozali su se centralnim gradskim ulicama i starim dijelom grada

Uoči dolaska predsjednik Republike Turske, Recepa Tayyipa Erdogana, u Novom Pazaru od sinoć vlada prava euforija, prenosi AA. Centar grada i ulice kroz koje je planirano da prođe turski predsjednik, okićene su turskim zastava, bošnjačkim i zastava Srbije. 

Na gradskom šetalištu i na više putnih pravaca k centru grada postavljeni su bilbordi s likom Erdogana. Takođe, za ovu priliku javni prostori i ulice su očišćene i uređene, u više ulica zasađeno je cvijeće. Ispred gradske uprave postavlja se bina i video beam. Više stotina novopazarskih taksista, organiziranih u koloni, s istaknutim turskim i bošnjačkim zastava i posterima Erdogana, uz zvuke sirena, provozali su se centralnim gradskim ulicama i starim dijelom grada. 

Na zgradi gradske uprave Novog Pazara, ćiriličnim pismom i na turskom jeziku ispisano je "dobro došli", odnosno "hošgeldiniz". Preko puta okačen je transparent Vučić-Erdogan. 

Poruke dobrodošlice, za šefove dviju država, Turske i Srbije, koji će doputovati u Novi Pazar, ispisane su i na svjetlećim reklamama duž ulica, uz nacionalna obilježja Srbije, Turske i bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji. 

Iz gradske uprave Novog Pazara potvrđeno je da traju posljednje pripreme za doček predsjednika Republike Turske, Recepa Tayyipa Erdogana. 

"Erdogan će sutra doputovati oko 12 sati u Novi Pazar i sve je spremno za posjetu važnih gostiju iz Ankare, kao i predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića", potvrđeno je za Anadolu Agency (AA). 

Po dolasku u Novi Pazar, Erdogan će, zajedno s Vučićem, održati zajednički sastanak s predsjednicima šest sandžačkih općina srbijanskog dijela regije Sandžak, kao i sa predsjednicima općina Raška i Kraljevo. 

Nakon toga, Erdogan i Vučić prošetat će gradskim šetalištem i pozdraviti se sa građanima. Erdogan će, kako je službeno potvrđeno, posjetiti Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i susresti se s predsjendikom tog predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, Sulejmanom Ugljaninom. 

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan je prvi predsjednik te zemlje, od njenog osnivanja koji boravi u službenoj posjeti Sandžaku. On je, takođe, kao prvi turski premijer i visoki službenik Novi Pazar posjetio 2010. godine.

Dnevnik.ba