Article_Top_970x250

Eskalacija sukoba u SAD-u: Vojska u stanju pripravnosti u okolici Washingtona

masovni neredi

Eskalacija sukoba u SAD-u: Vojska u stanju pripravnosti u okolici Washingtona

lip 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters/Pixsell

Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tijekom sukoba s prosvjednicima.

Nastavljaju se prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u Sjedinjenim Državama pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, a gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile. Prosvjednici su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa. 

Stotine ih se okupilo kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće gdje su u ponedjeljak mirni prosvjednici rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve.

Čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val prosvjeda u Washingtonu. "Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu", rekao je u utorak glavni državni odvjetnik William Barr. 

Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je u srijedu Pentagon nakon što su nastavljeni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu. 

"Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.", priopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman.  Kaže da su vojnici u "stanju pojačane pripravnosti".

Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.

Većina Amerikanaca podržava prosvjede diljem zemlje zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda i ne odobravaju reakciju američkog predsjednika Donalda Trumpa na nemire, pokazuju u srijedu rezultati ankete koju su proveli Reuters i Ipsos. 

Prema anketi provedenoj u ponedjeljak i utorak, 64 posto odraslih Amerikanaca "naklonjeno je prosvjednicima", a 27 posto ih ne podržava. Većina, više od 55 posto Amerikanaca ne odobrava odgovor američkog predsjednika na prosvjede, uključujući njih 40 posto koji to "snažno" ne odobravaju. 

Odvojena anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da prednost Joea Bidena nad Donaldom Trumpom iznosi 10 postotnih bodova, najviše otkad je Biden početkom travnja izabran za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima, piše Hina.

Dnevnik.ba