Article_Top_970x250

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ O IZETBEGOVIĆU I NOBELOVCU MARQUEZU: Imam osjećaj da je Alija pisao te govore, a Marquez ih čitao

akademija povodom godišnjice smrti

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ O IZETBEGOVIĆU I NOBELOVCU MARQUEZU: Imam osjećaj da je Alija pisao te govore, a Marquez ih čitao

lis 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Anadolu Agency

Predsjednik BZK “Preporod“ Sanjin Kodrić istaknuo je kako je Izetbegović bio tipični čovjek Bosne, te da nije slučajno što je njegov usud bio taj da su se u njegovu vlastitom životu simbolički reflektirali...

U Narodnom kazalištu Sarajevo održana je Akademija povodom obilježavanja 16. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Muzeja "Alija Izetbegović" Adnan Žiško je u obraćanju kazao da je to osmi put da Muzej organizira Akademiju povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića. Istaknuo je da se Muzej nalazi na Kovačima, u neposrednoj blizini Šehidskog mezarja, i dodao da je mnogo simbolike što je smješten na samim bedemima obrane Sarajeva.

"U muzeju u stalnoj postavci imamo nagrade i priznanja iz Sjedinjenih Američkih država, Europe, Azije i Afrike. Kada pogledamo Bosnu i Hercegovinu, možemo reći da se radi o maloj zemlji s malobrojnom populacijom, međutim kada pogledamo imena stotina ulica, parkova, škola, džamija koje se nalaze širom svijeta možemo vidjeti da smo imali velikog lidera koji je našu domovinu BiH učinio mnogo većom i značajnijom", kazao je Žiško.

Ističući kako se u Muzeju nalazi i poklon koji je Izetbegoviću darivao bivši palestinski lider Jaser Arafat, Žiško je kazao da su to dvojica lidera koji su bili simboli za nezavisnost svojih država i naroda te je dodao da je najveća i najvažnija vrijednost što je Alija Izetbegović sačuvao Bosnu i Hercegovinu.

On je istaknuo i važnost činjenice da je Sveučilište u Sarajevu objavilo posebno izdanje časopisa “Pregled“ u kojem su sadržani svi radovi s međunarodne konferencije “Alija Izetbegović i njegovo shvaćanje prava i države“ koja je održana u suradnji sa Sveučilištem iz Ankare.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“ Sanjin Kodrić je istaknuo kako je Alija Izetbegović još za života postao povijest, a da je njegovo ime prerastalo u simbol.

“Taj jedan ljudski život, taj jedan ljudski vijek, kao i da nije bio samo život jednog čovjeka, samo jednog iz cijelog ovog naroda, već kao da se u to jedno vremenski ograničeno ljudsko življenje u metaforičkom smislu naselila povijesna sudbina čitavog tog naroda, povijesna sudbina Bosne i Bošnjaka. Jer, nije li povijest i Bosne i Bošnjaka upravo jedno golemo, stoljećima dugo nastojanje da se ostane i opstane ovdje, u svojoj zemlji, u svojem biću, u onome gdje jesi i što jesi, povijest i progona i tamničenja, ili povijes uskraćivanja i zabranjivanja, povijest borbe i osvajanja slobode, i povijest njezina ponovnog gubljenja, i ponovnog njezina osvajanja, povijest uvijek nekih novih nesreća i padova, i povijest uvijek nekih novih uzdizanja i kretanja naprijed, usprkos svemu“, kazao je Kodrić.

Ističući kako je Izetbegović bio tipični čovjek Bosne, Kodrić je kazao da nije slučajno što je njegov usud bio taj da su se u njegovu vlastitom životu simbolički reflektirali neki od ključnih aspekata povijesne sudbine Bosne i Bošnjaka.

“I danas rado spominjemo davnog, pradavnog bana Kulina i to baš zato što u Bosni, našoj domovini, toj malenoj zemlji na raskrižju svjetova, gotovo nikad nisu laka i lagodna vremena niti vremena bez izazova i iskušenja, ili su ta vremena uvijek rijetka i uvijek kratka. U takvoj Bosni rastao je i oblikovao se i Alija Izetbegović, u takvoj Bosni stjecao je iskustvo i mudrost života, iz takve Bosne motrio je i razumijevao život i svijet oko sebe, i, konačno, kao državnik vodio je baš takvu Bosnu, nastojeći sačuvati i njezin vlastiti život, njezino daljnje povijesno-državno postojanje i živote njezinih ljudi. Takva Bosna gradila je i suštinski odredila Aliju Izetbegovića, i baš takvu Bosnu mislio je i promišljao Alija Izetbegović i sve to ostavio je i u svojem djelovanju, u svojem bosanskom državničkom djelu, ali i u svojim tekstualnim tragovima mislioca i mudraca Bosne“, kazao je Kodrić.

Glumac Emir Hadžihafizbegović se u obraćanju prisjetio trenutaka koje je provodio u društvu Alije Izetbegovića te je kazao da se tek nakon vremenske distance može shvatiti privilegija koju čovjek ima time što je poznavao osobu poput Izetbegovića.

“Izetbegović je bio čovjek, ako ga dobro slušate, a privilegija je to bila, koji je imao tu melečku auru i uvijek me impresionirala njegova univerzalna misao“, kazao je Hadžihafizbegović.

Izetbegovićev narativ o Bosni je Hadžihafizbegović usporedio s boli nad Latinskom Amerikom koju je u svojom narativu imao dobitnik Nobelove nagrade za 1982. godinu Gabriel Garcia Marquez.

“Ja imam osjećaj da je Izetbgović sve te govore pisao, a da ih je Marquez samo čitao“, kazao je Hadžihafizbegović.

Hadžihafizbegović je kazao da je od Izetbegovića, između ostalog, naučio da se Bosnom ne vlada, već da se ona voli, zatim da je optimizam zdravlje duše, a da čovjeka nikada ne smije napustiti nada, jer bez nade čovjek možda živi, ali ne postoji.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je hor Pantanima, a glumci Mirza Mušija i Aldin Omerović su čitali odlomke iz djela Alije Izetbegovića i monodrame “Bukagije“.

Svečanoj Akademiji su prisustvovali članovi obitelji Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te drugi dužnosnici, predstavnici vjerskih i diplomatskih zajednica, kao i veliki broj građana.

Dnevnik.ba