Article_Top_970x250

Eksplozija bombe u Stockholmu povezana s oružjem iz bivše Jugoslavije?

obračun kriminalnih bandi

Eksplozija bombe u Stockholmu povezana s oružjem iz bivše Jugoslavije?

sij 08, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kriminalne bande sve više koriste ručne bombe iz rezervi ex-Yu zemalja

Eksploziju kod  stanice metroa Stockholmu, u kojoj je jedan šezdesetogodišnjak poginuo, a četrdesetpetogodišnja žena ranjena, švedska policija dovodi u vezu s ilegalnim oružjem iz zemalja bivše Jugoslavije.

Eksplozija se dogodila u nedjelju, kada je predmet koji je muškarac podigao s ulice, a za koji se sumnja da je bila ručna granata, detonirao u njegovoj ruci. Policija je odbacila mogućnost da se radi o terorizmu.

Muškarac je hitno prevezen u bolnicu, gdje je kasnije podlegao ozljedama, dok je žena također ozlijeđena, ali je preživjela. Par je biciklirao tim putem i zaustavio se kada je vidio sumnjiv predmet na podu. 

Tragični incident se dogodio izvan postaje metroa Varby Gard, u četvrti Huddinge, oko 11 sati. "Vjerujemo da je to bila ručna granata neke vrste", rekao je Lars Alvarsjo, načelnik policijske uprave za južni Stockholm. Na to da se radi o ručnoj bombi, vjerojatno starijoj, upućuje i policijska istraga, odnosno krhotine pronađene u tijelima žrtava te u okolici eksplozije. 

Kriminalne bande sve više koriste ručne bombe iz rezervi ex-Yu zemalja

Alvarsjo je dodao da je "švedska policija, nažalost, primijetila porast upotrebe ručnih granata među bandama" posljednjih nekoliko godina i to u nekoliko nasilnih incidenata u tri najveća grada Švedske - Stockholmu, Göteborgu i Malmou. 

Mnoge od tih granata uvezene su iz zemalja bivše Jugoslavije, dodao je. 

Stanovnik te četvrti Stockholma Milorad Jenčić rekao je za AFP da je tu bilo "incidenata 90-ih godina i početkom 2000-ih, bilo je vrlo nasilnih bandi", a potom se stanje smirilo.

Kako piše AFP, "prema izvještaju švedske policije objavljenom prošle godine, Švedska je europska zemlja u kojoj kriminalne bande sve više koriste ručne bombe, često iz rezervi iz bivše Jugoslavije". Tako je kolovoza 2016. godine jedan osmogodišnji dječak poginuo od ručne bombe bačene u stan u gradu Göteborgu. Izgledalo je da je to bio napad na nekog tko tu živi, radi "podmirenja računa".

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250