Article_Top_970x250

Ego iznad razuma

UVIK KONTRA

Ego iznad razuma

lip 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Igrač koji je pod vodstvom Siniše Oreščanina bio ponajbolji defenzivni veznjak lige trenutačno je oko dvadesetog mjesta u hijerarhiji momčadi. Za nešto više od godine dana prvoligaškog nogometa dosegnuo je tržišnu vrijednost od dva milijuna eura, uz oštar trend rasta, a Hajduk ga je bez problema mogao unovčiti za 4-5 milijuna eura, možda i više. Predstoji neminovan pad, a gubitak dragocjenih minuta u formativnim godinama bit će teško nadoknaditi.

Prošla je korona-stanka u HNL-u, a s njome je pala i jedna od nestabilnih teorija o razlogu neigranja najvećeg talenta i najvrjednijeg eksponata, a za neke i najboljeg igrača Hajduka. Više ne pije vodu pretpostavka da grije klupu jer trener daje prednost igračima koji trenutačno imaju „veći kapacitet pluća“ potreban za novi sustav igre i kako će Nejašmić vremenom osvojiti svoje mjesto u sastavu. Pola godine mandata novog-starog šefa struke je prošlo, prekrižimo tu teoriju.

Više nije važno koji je razlog neigranja, je li posrijedi sukob između Tudora i Nejašmića seniora, šefa menadžerske agencije, ili pak između trenera i samog igrača, kao niti to je li, ako sukob postoji, razlog pozicija namijenjena igraču u ovom sustavu ili nešto treće.

Alarmantna je činjenica da se nakon gotovo šest mjeseci ništa nije promijenilo, kao i to da je igrač koji je pod vodstvom Siniše Oreščanina bio ponajbolji defenzivni veznjak lige trenutačno oko dvadesetog mjesta u hijerarhiji momčadi. Za nešto više od godine dana prvoligaškog nogometa dosegnuo je tržišnu vrijednost od dva milijuna eura, uz oštar trend rasta, a Hajduk ga je bez problema mogao unovčiti za 4-5 milijuna eura, možda i više. Predstoji neminovan pad, a gubitak dragocjenih minuta u formativnim godinama bit će teško nadoknaditi.

Već su različiti nogometni analitičari i sportski novinari na desetke tisuća puta udarili po tipkovnici pišući tekstove o nelogičnostima prvenstveno te, a i nekih drugih kadrovskih odluka. Postoje treneri koji će se voditi svojom logikom i razmišljanjima i potpuno ignorirati medije (što je bez premca najbolji pristup), postoje oni koji će sedmoj sili i navijačima manje ili više otvoreno povlađivati (što je za osudu i uglavnom kontraproduktivno), a postoji i treća, najrjeđa skupina. To su treneri koji će namjerno tjerati inat, pa čak i kad sami shvate da su u krivu.

Stotine tekstova napisanih o Nejašmiću Igora Tudora mogu samo učvrstiti u naumu da ga zakuca za klupu za pričuve, a deset neforsiranih pogrešaka po utakmici i neprisutnost u obrani, začinjeni žutim kartonom, ne mogu Hamzu Barrya maknuti s terena.

Svaki tekst, premda to bio i subjektivni osvrt, treba pokriti sve ili većinu mogućnosti i opcija. Ali objašnjenje da je Darko Nejašmić lošiji igrač od Hamze Barrya i  Bassela Jradija jednostavno ne mogu razmatrati kao zdravorazumsku mogućnost.

B.Bošnjak/Dnevnik.ba