Article_Top_970x250

Dujmović u Mostaru predstavlja knjigu "Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995"

GALERIJA KRALJICE KATARINE KOSAČE

Dujmović u Mostaru predstavlja knjigu "Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995"

velj 09, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kolumnist portala Direktno Tihomir Dujmović u petak 9. veljače(večeras) u Mostaru će predstaviti svoju najnoviju knjigu "Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995".

Predstavljanje ove knjige održat će se u Galeriji kraljice Katarine Kosače s početkom u 19 sati. U programu uz autora sudjeluje dramski umjetnik Vinko Kraljević, a program modelira književnica Anita Martinac, ujedno i predsjednica Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH koji u suorganizaciji s Odjelom za Drugi i Domovinski rat organiziraju ovo predstavljanje.

Tihomir Dujmović poznat je i kao autor knjiga "Tko mi zabranjuje kolumne?" i "Hrvatska u raljama djece komunizma". Knjiga "Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995" sedmo je Dujmovićevo djelo, prenosi Hercegovina info.

U najnovijoj knjizi Dujmović rasvjetljava jednu potpuno novu temu koju je istraživao i potkrijepio činjenicama te tako u njoj navodi:

„........gotovo polovica odraslih Hrvata je izgubila građanska prava 1945...."

„........od 330 novinara NDH, 40 je ubijeno, dvojicu su ubile ustaše, čak 38 novinara su ubile komunističke vlasti, stotinu novinara je dobilo doživotnu zabranu pisanja, 131 novinar je pobjegao u inozemstvo, 45 je promijenilo profesiju, mahom pod pritiskom i samo 27 je dobilo licencu 1945 .... bila je to generacija novinara kažnjena teže nego i jedna novinarska generacija u povijesti svjetskog novinarstva ...."

„.... nakon pada hrvatskog proljeća pedeset novinara je završilo na suđenjima, stotine i stotine urednika i članova uredničkih vijeća širom Hrvatske je izbačeno sa svojih mjesta, na crnim listama se našlo 170 publicističkih imena, te su otjerani u dvadesetogodišnju šutnju protkanu udbaškim terorom..."

„....za četiri mjeseca Domovinskog rata u Hrvatskoj je poginulo tri puta više novinara negoli za sedam godina rata u Vijetnamu ...do sredine studenoga 1991 u Hrvatskoj je ubijeno 18 novinara, ranjena su 23 novinara, a više od stotinu i trideset je uhićeno i na razne načine maltretirano ...."

Ulaz na predstavljanje je slobodan.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250