Article_Top_970x250

Društvo novinara BiH: Mediji jedan od glavnih stubova demokratskog društva, 35 posto novinara u BiH radi na crno

svjetski dan slobode medija

Društvo novinara BiH: Mediji jedan od glavnih stubova demokratskog društva, 35 posto novinara u BiH radi na crno

svibnja 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine Faruk Zupčević uputio je čestitke svim novinarima i medijskim radnicima u BiH.

- Mediji i novinari, jedan su od glavnih stubova demokratskog društva i kao takvi imaju veliku odgovornost da istinito informiraju građane naše zemlje o svim procesima u vezi njihovog svakodnevnog života, te je nedopustivo da ih itko sprječava u tome. Novinari i mediji Bosne i Hercegovine su i u ovom teškom vremenu za čovječanstvo bili stalno na prvoj liniji obrane od virusa Covid 19, informirajući građane o svim opasnostima i teškoćama koje su zaprijetile svijetu i do sada odnijele više od 270.000 života. Iako pandemiji ni izbliza nije kraj, mogli bismo reći da su novinari pravovremeno, profesionalno i odgovorno informisali građane, pri tom ne šireći strah i paniku - navodi Zupčević.

Uvjeti u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini su teški, pa ipak prema nekim istraživanjima, mediji su institucije kojima građani najviše vjeruju. Naravno, dodao je Zupčević, to je prilika i obaveza medija da se ojača njihova uloga kako bi se unaprijedio njihov položaj u društvu koji je sada jako loš.

Prema procjenama, 35 posto novinara u medijskoj zajednici Bosne i Hercegovine, koja ima više od 3.000 zaposlenih, radi na crno. Potpisani ugovori su nepovoljni. Najčešće na određeno vrijeme, bez uplaćenih doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Novinari najčešće rade za plaće koje se kreću od 300 do 500 eura. Sigurnost rada novinara je također upitna.

- U proteklih 10 godina, prema podacima misije OSCE-a u BiH, evidentirano je gotovo 500 napada na novinare. Prema izvještajima organizacije Reporteri bez granica o slobodi medija, BiH je na 58. mjestu, među 180 zemalja svijeta i najbolja je u regiji. Prema indexu sloboda medija, na osnovu kojeg je sačinjen izvještaj, stoji da Bosna i Hercegovina ima najliberalnije zakone o slobodi medija, ali njihova implementacija i realizacija je zakočena zasićenim pravosudnim sistemom - priopćeno je iz Društva novinara BiH. 

Dnevnik.ba

Tagovi: