Article_Top_970x250

DODIK Kao što mi trpimo postojanje u BiH, oni će morati da se naviknu na nas

dan rs-a

DODIK Kao što mi trpimo postojanje u BiH, oni će morati da se naviknu na nas

sij 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: N1

Oružane snage Bosne i Hercegovine ove godine ne sudjeluju u obilježavanju 9. siječnja - Dana RS-a, kojeg je neustavnim ocijenio Ustavni sud BiH.

Na današnjem polaganju vijenaca u Banja Luci na spomenik palim borcima bivše Vojske RS-a sudjelovao je počasni vod policije RS-a, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao novinarima da nije ni tražio sudjelovanje pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u današnjim i sutrašnjim aktivnostima službenika RS-a, prenosi FENA.

Nije to uradio, kaže, zbog struktura na nivou BiH. 

"Ne želim nikoga da moljakam, niti nešto drugo, niti da ponižavam te ljude iz Oružanih snaga. Dobro su došli na svakoj manifestaciji, veoma ih cijenim i bit ću s njima kada budemo obilježavali Božić u Kasarni 'Kozara'", rekao je Dodik.

On je na osporavanja proslave 9. siječnja rekao da se neke realnosti moraju prihvatiti. 

"Kao što mi ovdje trpimo postojanje u BiH, tako će i oni morati da se naviknu na nas. BiH nije najsretnije mjesto za nas, ali smo svjesni međunarodnog sporazuma, obaveza po Daytonskom sporazumu i Ustavu i mi želimo samo ustavnu poziciju i ako se ona vrati, BiH nije sporna. Svaka druga BiH je sporna", rekao je istaknuvši da se ne mogu opravdati nametnute odluke visokog predstavnika i da će taj bh. entitet vratiti sva svoja prava koja mu po Ustavu pripadaju. 

Za RS je rekao da se ojačala u uvjerenju da "treba da preživi sve izazove, treba da preživi i da bude stabilna".

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 26. studenog 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. siječanj kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25.rujna  2016. godine provela referendum o 9. siječnju, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Dnevnik.ba